Τσίπρας: Υλοποιούμε προσεκτικά τις υποσχέσεις μας – Εξεταστική για τα μνημόνια (upd)

Μήνυμα εντός και εκτός χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα υλοποιήσει «με προσεκτικά και μελετημένα βήματα τις υποσχέσεις της σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας». Πάντως, δήλωσε ότι τα μνημόνια τελείωσαν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πέντε νομοσχέδια, τα οποία η κυβέρνηση καταθέτει την επόμενη εβδομάδα. Συμβολικά, το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ ακολουθούν νομοθετήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια (αναλυτικά κάτω). 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επισήμως ότι «την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, με ευθύνη με εντιμότητα και χωρίς κανέναν ρεβανσισμό γιατί ο λαός μας έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια».

Κατέστησε δε σαφές ότι η συμφωνία – γέφυρα τετράμηνης διάρκειας συνήφθη προκειμένου η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί «με ειλικρίνεια και χωρίς συμβιβασμούς την ουσία της σύμβασης, που είναι το αίτημα της κυβέρνησης για απομείωση του χρέους.»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο μεν για παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, ταυτόχρονα όμως έκανε σαφή διαχωρισμό της με τα μνημόνια. «Αναγκάστηκαν οι εταίροι να αποδεχτούν ότι τα μνημόνια δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικά, αλλά και οικονομικά ατελέσφορα, και οι δημοσιονομικοί στόχοι απολύτως αδύνατο να επιτευχθούν με υψηλά και ανέφικτα τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε.

«Και τυπικά και ουσιαστικά
τελείωσαν τα μνημόνια, η αντιπολίτευση στεναχωριέται δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά εναγωνίως προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχουν ακόμη» δήλωσε δε.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρει στο ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου... Λυπάμαι θα τους απογοητεύσουμε τα μνημόνια τα τελείωσε ο λαός με την ψήφο του στις 25 Γενάρη» πρόσθεσε ειρωνικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και την αναδιαμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

«Αποδείξαμε ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς η μεγάλη ήττα για την ολιγαρχία» δήλωσε.

Ζήτησε πάντως από τα κυβερνητικά στελέχη να μην επαναπαύονται κάνοντας λόγο για «μεγάλη μάχη μέρα – μέρα για μεγάλη πρόκληση για να αναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και ένα λαό εξοντωμένο». Προέτρεψε στο πλαίσιο αυτό τους υπουργούς του για «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά, λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.»

Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για ανάκληση και επανέλεγχο των μελετών για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής έγινε με γνώμονα το συμφέρον του λαού και του περιβάλλοντος.

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λέγοντας ότι είναι πρώτιστο χρέος και καθήκον σε μια κοινωνία που επί 5 χρόνια χειμάζεται. Θα περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε χιλιάδες νοικοκυριά και θα εμπεριέχει ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30 χιλιάδες δικαιούχους.

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και την άρση του διαρκούς αυτοφώρου.

Έπεται το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αφορά κατοικίες, η αντικειμενική άξια των οποίων δεν θα υπερβαίνει τα 300 χιλιάδες ευρώ. Το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, και στις 5 Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Το Σάββατο, στις 11.30 το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr