Στην Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία Novartis για Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα

Στη Βουλή διαβιβάζεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η δικογραφία από τις έρευνες για το πώς «στήθηκε» η υπόθεση Novartis.

Η δικογραφία έχει σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα την προωθήσει στο κοινοβούλιο, όπου θα αποφασιστεί εάν θα ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα που έχουν κατονομαστεί ως υπεύθυνα από πολιτικούς και δικαστικούς για σκευωρία στην διαχείριση του συνόλου των ερευνών.

Στις καταθέσεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατονόμασαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως υπεύθυνο παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη.

Έχουν επίσης καταγγείλει πως ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε γνώση.

Μετά ταύτα η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για σύσταση Εξεταστικής η Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών.

Παράλληλα η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο θα συνεχίσει τις έρευνες για το παρασκήνιο των ερευνών με την ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία αλλά και για πολιτικές παρεμβάσεις σε άλλες υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί από τον αντεισαγγελέα Αγγελή.

Καταθέτει την προσεχή Τρίτη και η Εισαγγελέας Τουλουπάκη

Ταυτόχρονα με τις έρευνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών για το τι έγινε με τις έρευνες της Novartis, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που καταγγέλλεται για λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς αναμένεται να εξεταστεί την προσεχή Τρίτη για τις καταγγελίες που η ίδια έχει στρέψει κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

Η έρευνα αυτή γίνεται χωριστά από τη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σε αναφορά που έχει καταθέσει η κ. Τουλουπάκη, υποστηρίζει ο κ. Αγγελής, που επόπτευε την Εισαγγελία Διαφθοράς, πήρε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis, όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κ. Αγγελή που κατά την ίδια που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας.

Κατηγορεί τον πρώην επόπτη της, για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε, αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ενώ δίνει τη δική της εκδοχή για το κοινό τους ταξίδι στη Βιέννη που αποτέλεσε και την αφορμή των καταγγελιών Αγγελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόμενη στο ταξίδι στη Βιέννη και στη συνάντηση του κλιμακίου ελλήνων εισαγγελέων με ομολόγους της Αμερικανούς, αναφέρει ότι έγινε λόγος για λογαριασμό που σχετιζόταν με πολιτικό και ο κ. Αγγελής πρότεινε τα όποια στοιχεία να δοθούν μέσω Eurojust.

Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κ. Αγγελή που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας, ενώ κατηγορεί τον πρώην επόπτη της για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε, αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου