Προσπάθεια της κυβέρνησης να μην έρθουν σε ένα άρθρο τα προαπαιτούμενα

Στη διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου αλλά και των ενδεχόμενων νέων μέτρων που προκρίνει ουσιαστικά το ΔΝΤ επεκτάθηκε σήμερα Πέμπτη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στον απόηχο της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων και της σκληρής αντιπαράθεσης Τσιπρα-Μεϊμαράκη στη Βουλή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι εξετάζεται να μην κατατεθούν με ένα άρθρο στη Βουλή τα 48 προαπαιτούμενα. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια το νομοσχέδιο να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, που δίνει περιθώριο τριήμερης διαβούλευσης, κι όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη ήλθε ως απάντηση σε δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος το μεσημέρι έκανε λόγο για αντιδημοκρατική λειτουργικά της Βουλής αν ολόκληρη η δέσμη των προαπαιτούμενων κατατεθεί με ένα άρθρο.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε επίσης αιχμές για τον κίνδυνο επιβολής επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, με αφορμή έκθεση του ΔΝΤ που αποκλίνει από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Απαντώντας, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «δεν υπάρχουν άλλα μέτρα», αναγνώρισε όμως ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει φορολογική επιβάρυνση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε μειώσεις στις συντάξεις που βρίσκονται ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρω, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αφού το σενάριο αυτό δεν έχει αποκλειστεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, δεν μπορεί να το πράξει η ίδια.

Διευκρίνισε όμως ότι γίνεται προσπάθεια να μην πληγούν οι οικονομικά αδύναμοι και πως θα ακολουθήσει διάλογος μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής Κατρούγκαλου, την επόμενη εβδομάδα.

Για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κ. Γεροβασίλη, είπε ότι υπάρχει εντολή Τσιπρα για εξεύρεση ισοδύναμων ώστε να απαλειφθεί.
Πηγή: skai.gr