Ο Κοτζιάς καθιερώνει το «Βόρεια Μακεδονία» πριν τις Πρέσπες

Την καθιέρωση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στον διπλωματικό λόγο φαίνεται πως επιδιώκει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες την Κυριακή.

Ο κ. Κοτζιάς χρησιμοποίησε το νέο όνομα την Τετάρτη κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά, να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ενώπιον των δημοσιογράφων στην Μόσχα.

Επανέλαβε το όνομα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, όταν σημείωσε πως το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στην γειτονική χώρα είναι τμήμα της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας που έχει αποφασίσει η «ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Κοτζιάς δεν χρησιμοποίησε το όνομα Severna Makedonija, αλλά το «Βόρεια Μακεδονία», παρά την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως η σλαβική εκδοχή της ονομασίας θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την ελληνική πλευρά.
Πηγή: skai.gr