Μυστικές υπηρεσίες εξαφανίζουν φακέλους της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU

Νέες διαστάσεις παίρνει στη Γερμανία η υπόθεση της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU. Ειδική εξεταστική επιτροπή διαπιστώνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαφανίσει τους σχετικούς φακέλους.

Πρωταρχικός στόχος και αποστολή των μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας είναι να συλλέγουν πληροφορίες, να τις αξιολογούν και να τις διαβιβάζουν στις αρμόδιες κυβερνητικές και στρατιωτικές αρχές. Φαίνεται ωστόσο ότι στην περίπτωση της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, που ευθύνεται για τη δολοφονία τουλάχιστον 10 ανθρώπων, αυτό δεν έγινε στον απαιτούμενο βαθμό. Στη διαπίστωση αυτή προβαίνει η ειδική εξεταστική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου που ασχολείται με την υπόθεση.

Μόλις πριν από δύο ημέρες τα μέλη της επιτροπής πληροφορήθηκαν ότι το 1995 η υπηρεσία πληροφοριών του γερμανικού στρατού, MAD, είχε επαφή με ένα από τα τρία μέλη της οργάνωσης, τον Ούβε Μούντλος. Ο στρατός είχε αντιληφθεί ότι ο στρατιώτης Μούντλος ήταν ακροδεξιός και προφανώς ήθελε να τον αξιοποιήσει προς όφελος της υπηρεσίας πληροφοριών. Απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις ο επικεφαλής της MAD, Ούλριχ Μπιρκενχάιερ, διαβεβαιώνει ότι η «συνομιλία» με τον Μούντλος δεν συνιστούσε προσπάθεια στρατολόγησής του ως πληροφοριοδότη της μυστικής υπηρεσίας του στρατού.

Αλλά το κεντρικό ζήτημα δεν είναι αυτό. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μια μυστική υπηρεσία προσπαθεί να στρατολογήσει εξτρεμιστές για να έχει πληροφορίες από τους ακραίους πολιτικούς χώρους. Και όπως λέει ο δημοσιογράφος Πάτρικ Γκένσινγκ, ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού: «Σε όλες τις υπηρεσίες στρατολογούνται διαρκώς πληροφοριοδότες. Μάλιστα τότε ο Μούντλος δεν ήταν καν ένας ακροδεξιός τρομοκράτης που σκότωνε».

Καταστράφηκαν μεγάλης σημασίας φάκελοι

Αυτό που ενοχλεί -και δικαίως- τους βουλευτές που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι άλλο. Το περασμένο καλοκαίρι, αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής είχε επισκεφθεί το στρατηγείο της MAD προκειμένου να ενημερωθεί φια τους φακέλους πού είχε στο αρχείο της η υπηρεσία. Οι βουλευτές ζήτησαν ρητά να μάθουν εάν υπάρχει κάποιος φάκελος για την υπόθεση των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τον Ούβε Μούντλος. Στην πραγματικότητα, οι αρμόδιοι της MAD δεν είχαν πει ψέματα.

Πράγματι δεν υπήρχε φάκελος του Μούντλος στο αρχείο, επειδή απλά τα πρωτόκολλα των συνομιλιών με τον ακροδεξιό στρατιώτη είχαν καταστραφεί. Αυτό όμως που δεν είπαν οι αρμόδιοι της MAD ήταν ότι οι φάκελοι υπήρχαν σε άλλα αρχεία, καθώς είχαν τότε σταλεί στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και σε άλλες κυβερνητικές αρχές. Αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό φιάσκο στην υπόθεση. Πριν από μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι και η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος είχε προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο στην καταστροφή καθοριστικής σημασίας φακέλων που αφορούσαν την υπόθεση NSU.

«Eίναι θέμα ανοησίας»

Όλα παραπέμπουν σε δυσλειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας. Η επιτροπή ελέγχου, PKG, η οποία είναι η αρμόδια επιτροπή της βουλής για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, πρέπει να ενημερώνεται από την κεντρική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των ομοσπόνδων κρατιδίων για τις δραστηριότητες αυτές. Κι όμως, «οι αρχές ασφαλείας και οι ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεώρησαν αναγκαίο να ενημερώσουν την εξεταστική επιτροπή της βουλής για το ότι επφανίστηκε ένας φάκελος που σχετίζεται άμεσα με τον τρομοκρατικό πυρήνα της NSU», λέει ο Πάτρικ Γκένζινγκ.

«Δεν έγινε από πρόθεση» εκτιμά με τη σειρά του ο Χανς Λαϊενντέκερ, δημοσιογράφος με πολλές περγαμηνές στην αποκάλυψη σκανδάλων. «Πιστεύω ότι είναι θέμα ανοησίας. Τα αρχεία λειτουργούν τόσο πρόχειρα «με συνέπεια να μην έχει κανείς πλήρη εικόνα του τι υπάρχει και του τι έχει καταστραφεί».

Πηγή: Ole Kamper, Σταμάτης Ασημένιος