Νέες «αναταράξεις» μετά τις «αστείες» εξηγήσεις από την Τουρκία για το μπλόκο στον Τζιτζικώστα

Αστειότητες χαρακτήρισε τις εξηγήσεις των τουρκικών αρχών που του απαγόρευσαν την είσοδο στη Σμύρνη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας- Διπλό μήνυμα από τους δημάρχους της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης

Σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και  πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολο Τζιτζικώστα, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι «εξηγήσεις» που εξωδίκως δόθηκαν περί «τεχνικού προβλήματος» και «φιλοξενίας» κάθε άλλο παρά πειστικές κρίνονται. Ήδη, πάντως, το θέμα βρίσκεται και στα ευρωπαϊκά όργανα που ενημερώθηκαν ενώ η υπόθεση εξελισσόταν, ενώ και το ΕΛΚ καταδίκασε χθες την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα. Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση».

Ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας που επέστρεψε χθες στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χαρακτήρισε αστειότητες  όσα αναφέρθηκαν για ομοιότητα του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα». Παράλληλα ανέφερε: «οι Τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες».Επέστρεψε στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, μετά την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία

Κατά το χρονικό διάστημα των ωρών αυτών, όπως είπε, βρισκόταν σε ένα γραφείο του τελωνείου στο λιμάνι της Σμύρνης και στο πλοίο.

Για τη στάση των τουρκικών αρχών σε όλη τη διάρκεια αυτού του συμβάντος επισήμανε ότι δεν ήταν προκλητική, όμως υπογράμμισε ότι «ήταν ξεκάθαρη καθώς απαγορευόταν η είσοδος ενός Έλληνα Ευρωπαίου πολίτη και αξιωματούχου στη χώρα». Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι μόλις του ανακοίνωσαν οι Τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας αναλυτικά με λεπτομέρειες το περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «χθες το πρωί, γύρω στις 10, έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, με το πλοίο, στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση.

Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές και διπλωματικές αρχές, τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύοντας της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση και οι αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ όλα αυτά είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε: «όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα ευχαρίστησε, για τη στήριξή τους, την ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επέστρεψε από τη Σμύρνη, τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ανέφερε: «αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Απαντώντας, άλλωστε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος της Σμύρνης, κάτι που, όπως είπε, «πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο».

Σ' αυτό το κλίμα που περιέγραψε ο κ.Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μεταχείριση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από κοινού με τον δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιαννη έστειλαν διπλό μήνυμα εγκαινιάζοντας ένα πάρκο.

Το κοινό μήνυμα των δύο δημάρχων αφορούσε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών που θα λειτουργεί ως ανάχωμα στην επιθετικότητα και τον κυνικό εθνικισμό.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε ότι είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις, επισημαίνοντας ότι οι πόλεις μπορούν να λειτουργούν ως πρέσβεις των κοινών αξιών, της πραγματικότητας των πολιτών και της ισχύος των λαών:

«Το απαιτούν και οι ταραχώδεις καιροί που βιώνουμε. Στις πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι η απομάκρυνση και η αποξένωση. Αλλά η αλληλεπίδραση και η αλληλεγγύη.[...] Αυτή είναι η απάντησή μας και σε εκείνους που εργαλειοποιούν τις εθνικές μας ευαισθησίες. Ας μάς ακούσουν από εδώ. Ας μάς ακούσουν από την Κωνσταντινούπολη. Από το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Βόσνιοι, Κροάτες και τόσοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να είναι κοντά μας σήμερα. Ενώνουμε τώρα εδώ τις φωνές μας και στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα: Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στο κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλεία. Αυτά που μάς ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μάς χωρίζουν».

Οι δύο δήμαρχοι -που τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει μια ισχυρή "γέφυρα" συνεργασίας για να ενδυναμωθεί η ελληνοτουρκική φιλία, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο- αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, τονίζοντας πως οι δήμοι αποτελούν τον πλησιέστερο δημοκρατικό θεσμό προς την κοινωνία.

«Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου» είπε ο κ. Μπακογιάννης σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στη Σμύρνη εις βάρους του Απόστολου Τζιτζικώστα και πρόσθεσε: «Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επέλεξε να σχολιάσει το συμβάν σε βάρος του κ.Τζιτζικώστα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα»:

«Ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο Δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μάς στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Πηγή: skai.gr