Κλείσιμο

Παράκαμψη του ΣτΕ με προσωρινές βεβαιώσεις για τα κανάλια σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ενδιάμεση ρύθμιση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που ουσιαστικά παρακάμπτει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εξουσίες Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Επικοινωνιακά, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τους επικριτικούς τόνους για την απόφαση του ΣτΕ, και υποχωρεί στο τυπικό σκέλος της αδειοδότησης, με τον υπουργό Επικρατείας Παππά να διαβεβαιώνει σήμερα με ανακοίνωσή του ότι κάθε αρμοδιότητα «για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες» ανήκει πλέον στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάρισαν στον ΣΚΑΪ ότι έως ότου να συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής.

Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και ο κ. Φίλης είπαν δικολαβικά ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις.

Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει το πότε θα είναι δυνατό να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, με δεδομένο ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές ότι τη Δευτέρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα απορρίψουν τον υποψήφιο πρόεδρο που έχει προτείνει κυβέρνηση, τον πρώην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα.

Ο κ. Φίλης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αρνούμενη να στηρίξει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή απορρίπτει ένα συναινετικό άνοιγμα που έκανε η κυβέρνηση προς την δεξιά.

Παρά ταύτα, σε ένα σινιάλο υποχώρησης στο θέμα του προσώπου, ο υπουργός Παιδείας προσέθεσε ότι ο κ. Πολύδωρας είναι μόνο ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να προτείνει η κυβερνητική πλευρά, κι ότι εάν η υποψηφιότητά του καταψηφιστεί οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, που μπορεί να σημαίνει και αλλαγή του νόμου για το ίδιο το Συμβούλιο.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Βύρωνα Πολύδωρα ως υποψήφιο για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απλώς για να ρίξει την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας την απόφαση του κόμματος να καταψηφίσει την επίμαχη υποψηφιότητα.
Πηγή: skai.gr