ΥΠΕΣ Ολλανδίας: Να προστατεύσουμε την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν μέσα σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπως οι Βρυξέλλες, να μπορεί κάποιος να κατασκευάσει και να μεταφέρει τόσα όπλα και τέτοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας Ronald Plasterk, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας στις Βρυξέλλες που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Ο Ολλανδός υπουργός εμμέσως πλην σαφώς στήριξε τις αρχές και την κυβέρνηση του Βελγίου, οι οποίες δέχονται εντονότατη κριτική από την πρώτη στιγμή των αιματηρών επιθέσεων, λέγοντας ουσιαστικά ότι ζώντας σε μία ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να αποφύγει κανείς τις εγκληματικές ενέργειες αλλά μέσω της συνεργασίας και των 28 μπορεί να γίνουν πιο προβλέψιμες οι προθέσεις των τρομοκρατών και να περιορισθεί η δράση τους:

«Ζούμε σε μία ανοιχτή κοινωνία και όχι σε αστυνομοκρατούμενο κράτος οπότε μπορεί να συμβεί, κάποιοι άνθρωποι να προβαίνουν σε φρικτές πράξεις. Μπορούμε να συνεργασθούμε αποτελεσματικά σε επίπεδο αρχών ώστε να διαβάζουμε τις προθέσεις των τρομοκρατών και να περιορίσουμε τις ενέργειές τους», δήλωσε.

Η τρομοκρατία είναι διεθνής, είχε σημειώσει νωρίτερα ο Plasterk και η απειλή είναι ίδια για όλους, προσέθεσε, όταν ερωτήθηκε για τον βαθμό απειλής που θεωρεί ότι διατρέχει η χώρα του. Παραδέχτηκε ότι η απειλή για την Ολλανδία είναι «σε σοβαρό επίπεδο» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να προστατευθεί η ελευθερία, η δημοκρατία, ο τρόπος ζωής μας» και στο πλαίσιο αυτό «η ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην Ευρώπη». 

Ενώ σχετικά με τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του σημερινού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας σημείωσε ότι θα πρέπει να «διπλοτσεκαριστούν τα σχέδια και οι αρχές που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται έως σήμερα» και να γίνει σαφές ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των 28. 
Πηγή: skai.gr