Στουρνάρας: Δεν αποσύρεται η διάταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ανατροπή καταγράφηκε το Σάββατο όσον αφορά τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την επιβολή προστίμων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς η επίμαχη διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί τελικά, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία είχε διαμορφωθεί από το βράδυ της Παρασκευής.

Απαντώντας από τη Βουλή στις επικρίσεις για τη διάταξη, για το οποίο ζητήθηκε η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του ενώ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι οι ρυθμίσεις του ισοδυναμούν πλήρως με επανάληψη της ισχύουσας ρύθμισης του κώδικα φορολογικής διαδικασίας που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο. Τόνισε ότι η επίμαχη διάταξη «εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης με τις ισχύουσες διατάξεις. Τίποτα καινοφανές δεν εισάγεται».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε δε ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα πρόστιμα ήταν στο 60%, στο 100% και στο 120% της οφειλής, ενώ τώρα αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, το πρόστιμο θα είναι 10% και θα φτάσει στο 30% μετά από πάροδο δυο ετών. Επίσης δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε όποιον έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και το επιτόκιο θα είναι όσο μπορούμε χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

«Σημειώνεται αντιστροφή της πραγματικότητας. Αδικαιολόγητες αντιδράσεις στα ΜΜΕ που οδηγεί σε παραπληροφόρηση του λαού» ανέφερε. «Μειώνουμε το ποσοστό των προστίμων από 120% σε 20% και μας λοιδορούν;» διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη προβλέπει πρόστιμα έως και 30%, αλλά και τόκους που φτάνουν από 8,5% έως και 12.5% για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες.


«Και τα δυο ν/σ (σ.σ για το νέο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς) αποτελούν την χαριστική βολή για την ελληνική οικονομία» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Για αναξιοπιστία, η οποία αποδεικνύεται διαχρονικά, κινδυνολογία, που πλήττει τη χώρα και έλλειμμα σοβαρών προτάσεων, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή τα νομοσχέδια για τον φόρο ακινήτων και την αναστολή πλειστηριασμών.

Να αφαιρεθεί η επίμαχη διάταξη ζήτησε στην έναρξη της συνεδρίασης για το θέμα των πλειστηριασμών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης. 

"Δεν είναι δυνατόν σε ένα νομοσχέδιο κουρελού, που ακόμη και ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε, να περνούν τέτοιες διατάξεις" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης. 

Ο υπουργός Οικονομικών μπήκε την Παρασκευή εκ νέου στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ και για το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα. Ο Βύρωνας Πολύδωρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «δήμευση», και επικαλέστηκε το άρθρο 7 του Συντάγματος που, όπως είπε, απαγορεύει τη δήμευση. Η δήλωση Πολύδωρα προκάλεσε την απάντηση του υπουργού Οικονομικών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ