Εμμένει στη θέση του για εκλογές άμεσα ο Α. Σαμαράς

Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά ΕΔΩ

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής απέρριψε το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς, εμμένοντας στη θέση του για άμεση διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες -όπως είπε- θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου.

Δήλωσε πάντως, ότι η πρόταση της ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση, ψήφιση της δανειακής σύμβασης και εκλογές παραμένει στο τραπέζι, με την ελπίδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου να καταλάβει το λάθος του. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε δε, ότι αποδέχεται την απόφαση της 26 Οκτωβρίου για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, αλλά όχι και τις πολιτικές που το ακολουθούν.

Ακόμη, επισήμανε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να διαχειριστεί πολύ σοβαρά θέματα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση χωρίς εντολή και νομιμοποίηση.

Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριψε την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχοντας στο πλευρό του τους αντιπροέδρους του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα, τονίζοντας ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή εντολή».

"Ζητήσαμε προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, δεν ζητήσαμε καμία θέση μόνο την παραίτηση Παπανδρέου. Ζητούν λευκή επιταγή κανείς δεν μπορεί να τη δώσει" δήλωσε μεταξύ άλλων.

"Την απόφαση για το κούρεμα τη δεχόμαστε, τους στόχους της σύγκλισης τα δεχόμαστε. Tις πολιτικές δεν δεχόμαστε" ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου δεν ψάχνει να δημιουργήσει Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, αλλά να δεσμεύσει τους πάντες στις αδιέξοδες επιλογές του.

"Εμείς συμβάλλαμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας και στην Ελλάδα και έξω. Να γίνουν εκλογές για να οδηγηθεί η χώρα έξω από αυτόν τον εφιάλτη" τόνισε.

Αφήνοντας αιχμές για τον κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "κάποιοι θέλουν να δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα εμείς όμως προσπαθούμε να τη λύσουμε".

"Εμείς ζητάμε μόνο ένα πράγμα, στροφή στην ομαλότητα, εκλογές" επανέλαβε.

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόσο κατά την έναρξη της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια όσο και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Δημόσια έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να κάνει μία δεύτερη σκέψη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας απηύθυνε νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Τη διεξαγωγή άμεσα εκλογών ζήτησε εκ νέου το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Πηγή: skai.gr