Ανησυχία Δαμανάκη για το βαρύ κλίμα κατά της Ελλάδας

Εμμένει η ελληνίδα επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη στις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη περί μεθόδευσης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ στενός της συνεργάτης, η δήλωση αντανακλά την ανησυχία της επιτρόπου με δεδομένο ότι τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζωνη αυξάνονται.

Έφερε μάλιστα ως απόδειξη τις δηλώσεις του φιλέλληνα πρώην γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντε' Εστέν, ο οποίος σε γαλλική εφημερίδα ζήτησε την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ για τις «άσωτες χώρες» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιον Αμέλια Τόρες ανέφερε την Πέμπτη ότι αυτό που εννοούσε η επίτροπος ήταν πως η Ελλαδα πρέπει να καταβάλει μεγάλες θυσίες και να εφαρμόσει το μνημόνιο.

«Από τη θέση και γνώση που έχει, η κ. Δαμανάκη μίλησε πράγματι με αίσθημα ευθύνης και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου. Τέτοιες δηλώσεις από αρμόδια χείλη πρέπει να μας προβληματίσουν» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Μ. Δαμανάκη

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά.

Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

Πηγή: skai.gr