Oργανωμένο έγκλημα: Απάντηση Πλιώτα σε Χρυσοχοίδη- Οι νέες ρυθμίσεις

Της Ιωάννας Μάνδρου

Την άμεση ενημέρωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να κινούνται άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες, ζητά με έγγραφο του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας σε απάντηση της αναφοράς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θέτοντας την Εισαγγελία σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της οργανωμένης και βαριάς εγκληματικότητας.

Ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου στο έγγραφο του, που απευθύνεται στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώνει, ότι οι «Εθνικές Αρχές Ασφαλείας που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες οφείλουν να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό, και να διατάσσεται εξαιρετικώς υπό τους όρους του άρθρου 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Επίσης ο κ. Πλιώτας αναφέρει ότι θα εξετάζεται σε κάθε υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος και «η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή» σημειώνοντας, ότι ανάλογη διαχείριση έχει ήδη συμβεί πολλές φορές.

Παράλληλα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει, ότι υπάρχουν εισαγγελείς αρμόδιοι για τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα που παρέχουν -και μπορούν περαιτέρω να αξιοποιηθούν- τις υπηρεσίες τους στις διωκτικές αρχές, ενώ σε ό,τι αφορά τη λήψη νομοθετικών μέτρων για θωράκιση της κοινωνίας από τη βαριά εγκληματικότητα επισημαίνει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι καθήκον της πολιτείας και όχι των δικαστών.

«Οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της πολιτείας, ούτε πράγμα αδιανότητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής η εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης», όπως αναφέρεται.

Περισσότερα χρόνια στη φυλακή

Παράλληλα ενόψει των  νομοθετικών μεταβολών σειράς διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε την παραμονή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά να περιλάβει και ρυθμίσεις που θα αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» διατάξεις που θα αυξάνουν τα όρια κράτησης καταδίκων για οργανωμένη εγκληματικότητα, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλα αδικήματα. Η αύξηση του χρόνου έκτισης των ποινών θα κυμαίνεται στα τρία η τέσσερα χρόνια σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Αν δηλαδή ένας καταδικασμένος για ληστεία με καταδίκη σε 12 χρόνια με την ισχύουσα νομοθεσία μένει στη φυλακή τέσσερα χρόνια, με την προτεινόμενη ρύθμιση θα μένει επτά χρόνια.

Το ίδιο θα συμβαίνει και για καταδίκες σχετικά με οργανωμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, καταδικασμένος σε 15 χρόνια φυλακή για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει μέσα έξι χρόνια, ενώ με την νέα ρύθμιση που προτείνεται θα μένει εννέα χρόνια.

Αλλαγές θα γίνουν και στα ισόβια, ποινή που επιβάλλεται συνήθως για ανθρωποκτονίες αλλά και για άλλα βαριάς μορφής εγκλήματα. Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα τα ισόβια σημαίνουν 16 χρόνια παραμονής στη φυλακή, ενώ προτείνεται η έκτιση της ποινής των ισοβίων να είναι 20 ή 18 χρόνια.

Επίσης μελετάται η αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αδειών για καταδικασθέντες για οργανωμένη και βαριά εγκληματικότητα, καθώς και η πρόβλεψη για παραμονή τους στη φυλακή, ως υπόδικοι, τουλάχιστον για έξι μήνες, χωρίς να έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης με όρους.