Οδοιπορικό ΣΚΑΪ στην Μόρια: Εικόνες ντροπής για την Ελλάδα (video)

Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό γύρω από την δομή της Μόριας καταγράφει το συνεχιζόμενο οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στην Λέσβο.

Σε αντίσκηνα που είναι σχεδιασμένα για λίγους ανθρώπους διαμένουν έως εννέα οικογένειες, χρησιμοποιώντας κουβέρτες ώστε να οριοθετήσουν και να χωρίσουν τα «διαμερίσματά» τους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται σε βάρδιες καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτουν οι σκηνές.

’λλοι κοιμούνται τυλιγμένοι με κουβέρτες στην ύπαιθρο, δίχως οποιαδήποτε ένδειξη πως υπάρχει σχεδιασμός για την κακοκαιρία που θα φέρουν το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες
. Λιμνάζοντα νερά αποτελούν εστίες μόλυνσης στα χώματα όπου τρέχουν και παίζουν παιδιά. Σκουπίδια συσσωρεύονται ενώ οι τουαλέτες είναι ελάχιστες. Ο καταυλισμός εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά υγείας, καθότι διαθέτει μόλις έναν γιατρό στην πρωινή βάρδια και μόλις έναν στην απογευματινή, χωρίς νοσηλευτή.

Πρόσφυγες και μετανάστες δήλωσαν στον ΣΚΑΪ πως το φαγητό δεν επαρκεί κι ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν λαμβάνουν το νερό που τους αναλογεί.



Η παραλία-στόχος

Μεγάλο μέρος των αφίξεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει ως «στόχο» την Σκάλα Συκαμινέας, στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου η απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι πολύ μικρή. Αλιείς δήλωσαν στον ΣΚΑΪ πως οι μηχανές των φουσκωτών που χρησιμοποιούν οι διακινητές μπορούν να διανύσουν την απόσταση σε περίπου μισή ώρα.

Ένας από τους πρόσφυγες και μετανάστες δήλωσε στον σταθμό μας ότι οι τουρκικές Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, ουσιαστικά διευκολύνοντας την αναχώρηση προς τα ελληνικά νησιά.

Διευκρίνισε πάντως ότι τον πρώτο λόγο όσον αφορά τον προγραμματισμό κάθε αναχώρησης έχουν τα κυκλώματα διακίνησης.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις οι συμμορίες των διακινητών έχουν μειώσει το αντίτιμο που ζητούν σε περίπου 1.000 ευρώ ανά κεφάλι, σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με το απόγειο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης την διετία 2015-2016.

Στον καταυλισμό και στις σκηνές γύρω του διαβιούν περίπου 11.000 άνθρωποι.
Πηγή: skai.gr