Κτήριο ΕΦΚΑ στην Θεσ/νίκη: "Mπαίνετε μέσα με δική σας ευθύνη"

Μούχλα, ραγισμένοι τοίχοι, στενοί και ασφυκτικά γεμάτοι με ντουλάπια διάδρομοι συνθέτουν την εικόνα, εν έτει 2018, στο κτήριο που στεγάζει το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Στο πρώην ΙΚΑ, και νυν ΕΦΚΑ, στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Φορέα και εργάζονται 52 υπάλληλοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο από την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ και παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας.

Ένα ασανσέρ, που λειτουργεί χωρίς άδεια, εξυπηρετεί τους περίπου τετρακόσιους με πεντακόσιους ασφαλισμένους, που εισέρχονται καθημερινά στο κτίριο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία υποδομή για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.

Ο χώρος συχνά πλημμυρίζει όταν βρέχει με τους υπαλλήλους να αναγκάζονται να μαζέψουν με κουβάδες τα νερά αλλά και να προστατέψουν τα αρχεία, προκειμένου να μην καταστραφούν.



«Είστε στο κτήριο με δική σας ευθύνη»


Αδυνατώντας να βρουν μία λύση στο στεγαστικό ζήτημα, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ έχουν προβεί σε αρκετές ενέργειες. Πριν ένα χρόνο αλλά και προσφάτως, πριν ένα μήνα, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο κτήριο, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους.

Έχουν έρθει σε επικοινωνία με δημάρχους της περιοχής, αλλά και αρμόδιους για εξεύρεση νέας στέγης που θα τους εξασφαλίζει έναν κατάλληλο χώρο εργασίας, ωστόσο όλες οι προσπάθειές τους μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.

Μία από αυτές τις προσπάθειες ήταν και η δημιουργία αφισών, που έχουν τοιχοκολληθεί εντός του χώρου εργασίας. Mε κεφαλαία κόκκινα γράμματα οι αφίσες προειδοποιούν όσους εισέρχονται στο κτίριο: «είστε στο κτίριο με δική σας ευθύνη»!

Η πρωτοφανής αφίσα παρουσιάζει απόσπασμα από έκθεση του 2001 της τεχνικής υπηρεσίας του ΙΚΑ αναφέροντας ότι «το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην εγγυηθεί ούτε ο υπογράφων, ούτε ο μηχανικός του ιδιοκτήτη τη στατική επάρκεια της οικοδομής».



Από το 1996 το κτήριο έχει κριθεί ακατάλληλο


Το ΙΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί στην εν λόγω οικοδομή το 1992. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια το κτήριο που στέγαζε το τότε ΙΚΑ είναι επικίνδυνο, και έκτοτε αρκετές εκθέσεις που έχουν γίνει επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος
.
«Από την αρχή της λειτουργίας του, το κτήριο δεν είχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μετά όμως ξεπεράστηκαν, κάποια προβλήματα και προχώρησαν. Από το 1996 και μετά ήδη η τεχνική υπηρεσία προβληματιζόταν για την στατικότητα του κτιρίου. Το 2001 έκανε μία έκθεση στην οποία δεν εγγυόταν για την στατικότητα του κτιρίου», αναφέρει μιλώντας στο Thestival.gr, o πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Κάμτσης.

Λόγω έλλειψης χώρου ένας τοίχος έχει γκρεμιστεί και μία ράμπα ενώνει το κτήριο με τις διοικητικές υπηρεσίες με το διπλανό κτίριο, στο οποίο βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η κακοτεχνία στο συγκεκριμένο σημείο έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο χώρος όταν βρέχει.

«Αν γίνει κανένας σεισμός έστω 5 - 6 ρίχτερ πιθανόν να έχουμε τραγικά αποτελέσματα»

«Αυτό το πρόβλημα διαιωνίζεται χρόνια, πλέον έχουμε φτάσει στο αμήν. Ο κόσμος θορυβήθηκε και με το σεισμό, που έγινε στη Βόλβη. Κάθε μέρα που πηγαίνουν στην δουλειά φοβούνται για την ακεραιότητά τους. Αν γίνει κανένας σεισμός έστω 5 - 6 ρίχτερ, εφόσον δεν εγγυώνται για την στατικότητα του κτηρίου, πιθανόν να έχουμε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Κάμτσης.

Ούτε συντήρηση, ούτε σύμβαση μίσθωσης αλλά πληρωμή του ενοικίου με... τόκο


Το εν λόγω κτίριο ανήκει σε ιδιώτη, η σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει από το 2005 και δόθηκε παράταση μέχρι το 2008. Έκτοτε δεν υπάρχει νέο συμβόλαιο, δεν έχει γίνει καμία συντήρηση του κτηρίου από τους ιδιώτες, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και λαμβάνουν τα ενοίκια με τόκο, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει έξωση και τα ενοίκια καταβάλλονται μετά από αγωγές, όπως σημειώνει στο Thestival.gr, o υπάλληλος του ΕΦΚΑ Νεάπολης και μέλος του συλλόγου εργαζομένων, Κυριάκος Ντινέλλης.

«Το 2010, οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να κάνουν νέο συμβόλαιο με τις μειώσεις που προέβλεπε ο νόμος. Δεν κάνουν συντήρηση γιατί δεν έχουμε συμβόλαιο, μας κάναν έξωση και την κέρδισαν, εδώ και έξι χρόνια. Κάνουν δικαστήρια, τους πληρώνουν τα ενοίκια με τόκους», αναφέρει ο ίδιος.
Πριν τρία χρόνια είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για εύρεση κτηρίου, ωστόσο απέβη άκαρπος, ενώ μετά τις πιέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων την προηγούμενη βδομάδα προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός.



Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση λύση και μεταστέγαση της υπηρεσίας, διαφορετικά υπόσχονται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ προτίθενται να θέσουν το ζήτημα και στους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας που θα βρεθούν στη πόλη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Τhestival
Πηγή: THESTIVAL