Αθ. Ράντος: Σημαντικές επισημάνσεις στην Ολομέλεια του ΣτΕ - Αποχωρεί σε λίγες ημέρες

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με σημαντικές επισημάνσεις για τους θεσμούς τους οποίους υπηρέτησε για πάνω από 40 χρόνια, έκλεισε τη δικαστική του διαδρομή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Αθανάσιος Ράντος, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ από τις πλέον εμβληματικές δικαστικές φυσιογνωμίες των τελευταίων ετών, που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, μιλώντας προς τους ανώτατους δικαστικούς και τους επισήμους που παραβρέθηκαν στην Ολομέλεια, τόνισε οτι «οι θεσμοί από το εσωτερικό τους φθείρονται και όχι από τις, άλλωστε αναπόφευκτες, εξωτερικές επιθέσεις».

Ο κ. Ράντος που αποχωρεί σε λίγες ημέρες από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης και από την Προεδρία του ΣτΕ στην οποία βρέθηκε τους τελευταίους μήνες, απευθυνόμενος στους νέους δικαστές τους παρότρυνε να αφοσιωθούν στο λειτούργημά τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι νεώτεροι συνάδελφοι να αγαπήσουν και να υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΣτΕ, προκειμένου αυτό να παραμείνει σταθερό στον πλου του προς το εύξεινο λιμάνι της κατοχύρωσης και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται. Και εσείς, πρέπει να γνωρίζετε και το λιμάνι και το μέσον».

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα των προβλημάτων της ελληνικής δικαιοσύνης, που αφορά την βραδύτητα στην απονομή της, ενώ για το έργο και τη μακρά διαδρομή του κ. Ράντου μίλησαν ανώτατοι δικαστικοί και πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, Δημήτρης Σκαλτούνης, Παναγιώτης Ευστρατείου, Μαρία Κωνσταντινίδου, οι καθηγητές των Νομικών Σχολών Νίκος Κλαμαρής και Σπύρος Βλαχόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος εκ μέρους όλων των δικαστών του ΣτΕ, προσέφερε στον κ. Ράντο ένα πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Οι ομιλητές αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και τη δικαστική πορεία του αποχωρούντος Προέδρου του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν σε μια λαμπρή του σταδιοδρομία, σε έναν αφοσιωμένο κορυφαίο δικαστή στυλοβάτη του ΣτΕ, σε μια εμβληματική φυσιογνωμία και σε μια χαρισματική προσωπικότητα με θάρρος γνώμης, που διέθετε ευθυκρισία, εύρος γνώσεων και αντίληψη όλων των δικαστικο -πολιτικών παραμέτρων.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραβρέθηκε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υφυπουργός Δημήτριος Κράνης η ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πλήθος ανώτατων δικαστικών και πανεπιστημιακών.

Πηγή: skai.gr