Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν Γιουνκέρ - Ρεν

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Επανέλαβε την πάγια θέση του συμβουλίου, ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετα το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο επίτροπος οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τις προσεχείς ημέρες θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο, το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Τόνισε, επίσης, ότι το Γιουρογκρουπ ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Παράλληλα, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας κι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Ζ. Γιουνκέρ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.
Πηγή: skai.gr