Κλείσιμο

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για την έκρηξη του πληθωρισμού- «Στενεύουν» τα περιθώρια για νέα μέτρα

Του Χρυσόστομου Τσούφη 

Πληθωρισμό δραχμής καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για 6 συνεχείς μήνες με τον Μάιο να μας γυρίζει στο μακρινό 1995. Από τις 10,2 μονάδες της αύξησης, οι 6,6 προέρχονται από την ενέργεια , περισσότερο δηλαδή από το 60%.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν μέσα σε ένα χρόνο το φυσικό αέριο αυξήθηκε 123%, 89% το ηλεκτρικό ρεύμα , 65% το πετρέλαιο θέρμανσης και 29% τα καύσιμα-λιπαντικά.

Το μέλλον μάλλον διαγράφεται σκοτεινό αφού όσο η Ρωσία δεν υποχωρεί από την Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα θεριεύοντας τον πληθωρισμό. Ακόμη όμως κι αν αύριο τελείωνε ο πόλεμος και οι τιμές της ενέργειας υποχωρούσαν πολύ σημαντικά, πάλι η ακρίβεια στο ράφι θα παρέμενε. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η πτώση των τιμών των προϊόντων θα άρχιζε 3-4 μήνες μετά από αυτή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Κι εδώ είναι το πρόβλημα. Ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με το τέρας του πληθωρισμού και είναι φανερό ότι χρειάζονται παρεμβάσεις και στα τρόφιμα αλλά και στα καύσιμα, η κυβέρνηση διά του Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, δηλώνει ότι έχει εξανλήσει για φέτος τα περιθώρια του προϋπολογισμού με τα μέτρα που έλαβε για την ηλεκτρική ενέργεια. «Δώσαμε ό,τι είχαμε», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως από μηχανής θεός. Γι'αυτό και η Σύνοδος Κορυφής στο τέλος του μήνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τυχόν αξιοποίηση των 234 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το ταμείο ανασυγκρότησης ή άλλες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας σε κεντρικό επίπεδο, θα έλυναν τα χέρια της κυβέρνησης, θα απελευθέρωναν πόρους που θα μπορούσε να κατευθύνει σε άλλες δράσεις ελάφρυνσης των πολιτών.

Αν η Ευρώπη αδρανήσει και πάλι, επιπλέον πόροι θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο από την καλύτερη από τις εκτιμήσεις εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως από τα αποτελέσματα του τουρισμού. Σε αντίθεση όμως με την ευρωπαϊκή λύση, εδώ θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να διαπιστωθούν τυχόν επιπλέον έσοδα και να αξιοποιηθούν στη συνέχεια.

Κάπως έτσι σενάρια για δεύτερη επιταγή ακρίβειας , νέα επιδότηση καυσίμων ή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα μπαίνουν προς το παρόν είναι στον πάγο. Είναι τόσο ασφυκτικά τα περιθώρια που στο ΥΠΟΙΚ λένε ότι αν για παράδειγμα επέλεγαν να μειώσουν τον ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, δεν θα μπορούσαν να δώσουν την αναδρομική επιδότηση στο ρεύμα. Δεῖ δή χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων.

Πηγή: skai.gr