Πισσαρίδης: Καταστροφή η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ

Πισσαρίδης: Καταστροφή η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ
Η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών επείγει προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο νομπελίστας οικονομολόγος και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης.

«Για εβδομάδες και ημέρες μιλάμε, όχι για μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσαρίδης, ενώ διευκρίνισε ότι ανάλογες ανάγκες έχει το δημόσιο για τον Ιούνιο.

Επισήμανε ότι η Κύπρος ζητεί ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα από τον ελληνικό προϋπολογισμό. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία» εκτίμησε, ενώ προσδιόρισε το συγκεκριμένο ποσό σε 2 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα δοθούν ποσά και από την τρόικα και από άλλες χώρες (Ουκρανία και Ρωσία.)

Τόνισε ότι ζητείται από την τριμερή να ανέβει ο εταιρικός φόρος στο 12,5%, αλλά εξήγησε ότι η Λευκωσία επιδιώκει εγγύηση δεκαετούς σταθερής φορολογίας.

Ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε δε, ως καταστροφή για την κυπριακή οικονομία ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, καθώς επισήμανε ότι ενδεχόμενη υποτίμηση της κυπριακής λίρας «θα αντιστοιχεί σε 10 κουρέματα».

Σημείωσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες σε ξένες εταιρείες όχι αναγκαστικά μόνο χρηματοπιστωτικές, και έφερε ως παράδειγμα τις υπηρεσίες σε πλοιοκτήτες».

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ