Ασπίδα προστασίας καταναλωτών και δανειοληπτών υψώνει το υπουργείο Οικονομικών

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τη δυνατότητα να πληρώνουν και με το κινητό τους μέσω του συστήματος IRIS και χωρίς προμήθειες θα πρέπει σύντομα να παρέχουν στους πελάτες τους όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Το ν/σ του ΥΠΟΙΚ που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τους υποχρεώνει να συνδέσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς με το σύστημα άμεσων πληρωμών – που στην Ελλάδα προς το παρόν είναι μόνο το σύστημα IRIS-. Είναι ακόμη υπό διαβούλευση αν η υποχρέωση αυτή θα συντονιστεί χρονικά με τη διασύνδεση POS-ταμειακών έως τις 29 Φεβρουαρίου ή αν θα αποφασιστεί να έρθει νωρίτερα καθώς η διαδικασία της σύνδεσης με το IRIS είναι εξαιρετικά απλή. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι διττός. Πολίτες και επαγγελματίες γλιτώνουν χρόνο και χρήμα και το ΥΠΟΙΚ αποκτά ένα ακόμη όπλο στην προσπάθεια του για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.  

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης προβλέπεται σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των δανειοληπτών, τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του ανταγωνισμού του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος :  

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ  

Προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ευάλωτους – έως 7.000€ ατομικό εισόδημα , +3,500€/προστατευόμενο μέλος έως τις 21.000€ - ο πιστωτής ( τράπεζα ή fundή το Δημόσιο) υποχρεώνεται να δεχτεί την λύση που προτείνει ο αλγόριθμός όποια κι αν είναι αυτή. Ο πιστωτής μπορεί να την προσβάλλει μόνο δικαστικά και μόνο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν είναι ευάλωτος. Σήμερα μπορεί με μια υπαλληλική απόφαση σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ να μην δεχτεί τη ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 2 ρυθμίσεις που αφορούν ευάλωτους δανειολήπτες σήμερα απορρίπτεται.  

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στις παραμέτρους υπολογισμού των προτεινόμενων από τον ειδικό αλγόριθμο ρυθμίσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού που θα οδηγούν σε μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σήμερα κούρεμα έως 28% 

Το επιτόκιο των ρυθμίσεων γίνεται σταθερό 3% για τρία χρόνια ( από κυμαινόμενο Euribor +2,5-3% ανάλογα αν υπάρχει ή όχι εμπράγματη εξασφάλιση) και για τις οφειλές προς τις τράπεζες και τους servicers. Το σταθερό επιτόκιο ίσχυε μόνο για τις οφειλές προς το Δημόσιο.  

Τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να αξιοποιούν και φυσικά πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.  
Προβλέπεται ένα πλέγμα υποχρεώσεων για τους servicers.  

Έως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα μπαίνουν με κωδικούς οι οφειλέτες, να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση για το ύψος, το υπόλοιπο, τις δόσεις , το επιτόκιο της ρύθμισης οφειλής. Έως το τέλος Μαρτίου και πάλι υποχρεούνται να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές εντός 1 μήνα από το σχετικό αίτημα του οφειλέτη.  

Θα πρέπει να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών 

Απαγορεύεται η παρενόχληση και ο καταναγκασμός 

Πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως για το ύψος της οφειλής μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης 

Αποτυχία συμμόρφωσης τιμωρείται με έως 500.000€ πρόστιμο ακόμη κι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.  
     
ΦΟΡΕΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΜΙΣΘΩΣΗΣ 

Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον φορέα είναι ισχνό και οι βελτιώσεις στοχεύουν να αυξήσουν την «ελκυστικότητά» του.  

Προβλέπεται ότι ο φορέας μπορεί να αγοράσει το ακίνητο με έκπτωση 30% επί της εμπορικής του αξίας. Η ίδια έκπτωση φυσικά ισχύει και στην περίπτωση της επαναγοράς του ακινήτου από τον οφειλέτη.  

Προβλέπεται επίσης ότι για την ανάκτηση του ακινήτου παύει η υποχρέωση του οφειλέτη της καταβολής ενοικίου χρήσης για 12 μήνες.  

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων υπό προϋποθέσεις ( αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου, επιχειρήσεις με ρυθμισμένο δάνειο, αναδιάρθρωση δανειολήπτριας επιχείρησης ) ΚΑΙ από εταιρείες παροχής πιστώσεων ΠΛΗΝ των τραπεζών. Σήμερα τέτοιες εταιρείες μπορούν να δίνουν μόνο καταναλωτικά δάνεια.  

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή: skai.gr