Κλείσιμο

Eurogroup: «Κόφτη» έδωσες, ελάφρυνση χρέους θα λάβεις (από 24 Μαΐου)

Το ανακοινωθέν του Eurogroup ΕΔΩ

Σε μηχανισμό αυτοματοποιημένων περικοπών, τον οποίο πρότεινε η ίδια η κυβέρνηση, μπαίνουν μισθοί και συντάξεις. Πρόκειται για τον «δημοσιονομικό κόφτη», με την –άμεση- ψήφισή του οποίου νομοθετούνται ουσιαστικά συγκεκριμένα μέτρα αύξησης φόρων και περικοπής δαπανών, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, τα οποία ζητούσαν οι δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ. 

Ο «κόφτης» θα περιλαμβάνει νέα φορολογικά έσοδα με στόχο τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου για 3,5% πλεόνασμα το 2018.

Οι περικοπές θα γίνονται με Προεδρικό Διάταγμα κάθε 30η Απριλίου όποτε ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat. Αυξημένο ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει, πέραν της Eurostat, και ο ESM.

Από το «μπλέντερ» των περικοπών θα εξαιρούνται μόνο οι αμυντικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έως τις 24 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα που υπολείπονται για την αξιολόγηση. Δηλαδή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και την αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φορών σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, διαδίκτυο όπως και τον αυτόματο μηχανισμό και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τρία στάδια ελάφρυνσης, που θα συζητηθούν στο EuroWorking Group τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό που προσφέρεται στην Ελληνική πλευρά είναι η προοπτική ελάφρυνσης σε δόσεις και υπό προϋπόθεσης όπως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 3% έως το 2030.Τα σημαντικότερα μέτρα όπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της διάρκειας των δανείων θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018.

Μιλώντας μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το εφεδρικό πακέτο βασίζεται στην ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αν και ο «κόφτης» θα αγγίζει και μισθούς και συντάξεις.

«Η κυβέρνηση 
πανηγυρίζει για το τέταρτο μνημόνιο», ανέφερε πάντως σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της».
Πηγή: skai.gr - Καθημερινή