Κλείσιμο

Τρεις ορίζοντες πιθανής ελάφρυνσης του χρέους αποφάσισε το Eurogroup

Τρεις ορίζοντες για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους εξετάζουν πλέον και επίσημα οι ευρωπαίοι εταίροι, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα όμως έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που θα μπορεί να κόψει μισθούς και συντάξεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι εταίροι θα εξετάσουν σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στο βραχυπρόθεσμο πεδίο, που καλύπτει τη διάρκεια του τρέχοντος Μνημονίου, τα μέτρα θα επιτρέψουν καλύτερη «διαχείριση» του χρέους. Μεταξύ άλλων, θα μελετηθεί πιθανή βελτίωση της δομής του χρέους και ταχεία αποπληρωμή άλλων χρεών που έχουν υψηλότερο επιτόκιο από τα ευρωπαϊκά δάνεια.

Μεσοπρόθεσμα, δηλαδή για την περίοδο λίγων ετών μετά το τέλος του 2018, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές των δανείων στήριξης και επιμήκυνση του προγράμματος πληρωμών.

Αυτοί οι δύο ορίζοντες θα μελετηθούν τεχνικά στο Euro-working Group μέσα στις επόμενες ημέρες και θα τεθούν εκ νέου στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου. Το EWG θα εξετάσει επίσης τους αριθμούς-ορόσημα (πχ αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ) που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αξιολογείται ποσοτικά η βιωσιμότητα του χρέους.

Τυχόν περαιτέρω μέτρα, για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους σε βάθος δεκαετιών θα αποφασιστούν μετά το 2018.

Προϋπόθεση για εφαρμογή οποιασδήποτε ελάφρυνσης του χρέους είναι η Αθήνα να τηρεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να αποσαφηνίζει ότι οι εταίροι δεν ζητούν επιπλέον μέτρα αλλά υλοποίηση των όσων ήδη προβλέπει το πρόγραμμα βοήθειας.

Σημειώνεται πως η απόφαση του Eurogroup δεν ισοδυναμεί με οριστική συμφωνία ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση καθώς δεν είναι βιώσιμο. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Προσέθεσε όμως με νόημα ότι ο ίδιος εκτιμά πως θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους σε κάποιο σημείο στο μέλλον, αν και δεν θα επηρεάζει όλες τις χρονιές.

Σε ό,τι αφορά το εφεδρικό πακέτο, που ήταν το βασικό σημείο τριβής στην τρέχουσα αξιολόγηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφωνήθηκε ένας μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης που θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα και θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τους μνημονιακούς στόχους.

Ο μηχανισμός θα προβλέπει μειώσεις δαπανών και εισπρακτικά μέτρα, και ουσιαστικά σημαίνει ότι σε περιπτώσεις δημοσιονομικών αστοχιών θα υπάρχει μείωση μισθών και συντάξεων.

Ελπίδα για συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημείωσε πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου στη σημερινή συνεδρίαση ήταν θετικοί απέναντι σε όσα συμφωνήθηκαν, αλλά παραδέχτηκε ότι ακόμα είναι νωρίς ώστε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας ξεκαθάρισε πάντως ότι πολλά κράτη-μέλη του Eurogroup θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου στο Μνημόνιο.

Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης