Σόιμπλε: Αποφασίστε αν θα παραμείνετε στην ευρωζώνη

Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, σημείωσε σήμερα, 9 Μαΐου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στην ευρωζώνη ή όχι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες σήμερα.

«Δεν υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης [προς την Αθήνα]», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, «αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την [εξελισσόμενη] σταθεροποίηση».

«Αυτό είναι προφανές, και γι’ αυτόν το λόγο η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, επειδή γνωρίζουν ότι οι εναλλακτικές για την Ελλάδα δεν θα ήταν ευχάριστες», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Τέλος, προειδοποίησε ότι «γέννηση οποιωνδήποτε αμφιβολιών για [την τήρηση των συμφωνηθέντων] θα σηματοδοτούσε καταστροφική αβεβαιότητα στις χρηματαγορές»

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε πως η μετεκλογική Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των αποφάσεων της, εξηγώντας πως η Αθήνα «πρέπει να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί εάν ακυρώσει συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει».

Είχαν προηγηθεί παραπλήσιες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, που προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα «επιδείξει αλληλεγγύη» μονάχα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική προσαρμογή.

Τα σχόλια των ηγετών του Βερολίνου έγιναν στον απόηχο των ελληνικών εκλογών της 6ης Μαΐου, που δεν έδωσαν λαϊκή εντολή σε κάποιο κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Λιγότερο αισιόδοξος για την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πίερ Στάινμπρουκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε.

«Εάν είχα πολιτική ευθύνη, θα ήθελα να ετοιμάσω ένα σχέδιο Β που θα προέβλεπε ότι η ΟΝΕ, η ευρωζώνη, δεν θα αποτελούνταν αναγκαστικά από 17 κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας μας.

«Αυτό σημαίνει την τέλεση προετοιμασιών προκειμένου άλλες χώρες να μην παρασυρθούν στη δίνη λόγω μετάδοσης της κρίσης», κατέληξε.

Οι απόψεις του κ. Στάινμπρουκ έχουν βαρύτητα καθώς είναι κορυφαίο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Είναι ένας από του επίδοξους αντιπάλους της κ. Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου έτους, ενώ υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικών υπό την καγκελάριο μεταξύ του 2005 και του 2009.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος