Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την υδροκινόνη: το skincare συστατικό που διχάζει

Λίγα συστατικά στα προϊόντα περιποίησης διχάζουν τόσο όσο η υδροκινόνη.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα ακουστή στο ευρύ κοινό, η υδροκινόνη είναι από τα καλύτερα συστατικά για την αντιμετώπιση δερματικών δυσχρωμιών. Όμως, η χρήση της κρύβει ρίσκα, οδηγώντας στην απαγόρευση της στην Ευρώπη και την Ιαπωνία σε περιεκτικότητες άνω του 2%. Εάν η ίντριγκα γύρω της σου κίνησε την περιέργεια, συνέχισε να διαβάζεις για όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την υδροκινόνη.

Τι είναι η υδροκινόνη;


Η υδροκινόνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών δυσχρωμιών και σημαδιών. Ειδικά σε συνδυασμό με βιταμίνη Α μπορεί να βελτιώσει δραματικά την εμφάνιση της επιδερμίδας. Δρα μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, μειώνοντας εν συνεχεία την εμφάνιση σκούρων κηλίδων και δυσχρωμιών. Γι’ αυτό και κάποιοι τη θεωρούν λευκαντικό συστατικό.

Παρά την αποτελεσματικότητα της, η χρήση της μπορεί να φθείρει και να αποδυναμώσει το δέρμα. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αλλεργική αντίδραση σε όσους έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα. Επίσης, η συνεχόμενη, μακροχρόνια χρήση της μπορεί να προκαλέσει ωχρόνωση και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να είναι τοξική για τον οργανισμό. Εξ’ ου και όλο το debate γύρω από τη χρήση της. Όμως, ποια είναι τα οφέλη της;

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της υδροκινόνης για το δέρμα είναι τα εξής:

 

  • Βελτιώνει την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων. Μάλιστα, είναι από τα καλύτερα συστατικά για την αντιμετώπιση δυσχρωμιών και σημαδιών στο δέρμα
  • Μειώνει τα σημάδια ακμής.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση του μελάσματος.
  • Εξισορροπεί τον τόνο της επιδερμίδας. Καθώς μειώνει την εμφάνιση των σημαδιών στο δέρμα, η υδροκινόνη κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο ομοιόμορφη.
  • Απορροφάται γρήγορα.
  • Έχει διάφορους τρόπους χρήσης. Συγκεκριμένα, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά ή να καταναλωθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα από το στόμα.
  • Αντιμετωπίζει τη μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση του δέρματος.
  • Είναι διαθέσιμη σε διάφορες περιεκτικότητες. Κυκλοφορεί σε μικρή περιεκτικότητα σε κάποια προϊόντα της αγοράς ενώ μπορείς να την προμηθευτείς και σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα και ένταση στο φαρμακείο με συνταγή γιατρού.


Πώς μπορείς να την εντάξεις στη ρουτίνα σου;


Καθώς μιλάμε για ένα πολύ δραστικό συστατικό, η χρήση της πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση δερματολόγου. Συνήθως, δεν χορηγείται για πάνω από 3 μήνες με καθημερινή χρήση. Χρησιμοποιείται τοπικά και εφαρμόζεται συνήθως το βράδυ. Εάν την εντάξεις στη ρουτίνα σου, η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι ακόμα πιο καίρια για να επιμηκύνεις τα αποτελέσματα της και να προστατεύσεις το δέρμα σου.

Επίσης, εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα είναι καλύτερο να ξεκινήσεις χρησιμοποιώντας ένα προϊόν μικρής περιεκτικότητας μέρα παρά μέρα. Τέλος, η χρήση τη δεν ενδείκνυται για εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν.

Διαβάστε Ακόμη

Μήπως η διαγραφή του προσωπικού λογαριασμού σου στο Instagram είναι πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόσουν;

25 διαφορετικά superfruits που αξίζει να δοκιμάσεις

Πηγή: SAVOIRVILLE