Σκληρές διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη

Ηγέτες από 120 χώρες φτάνουν στην Κοπεγχάγη, τελευταία ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης για το Κλίμα, όπου εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την όποια πιθανή συμφωνία.

Το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια των διαβουλεύσεων απορρίφθηκε σχέδιο πολιτικής συμφωνίας που πρότεινε μικρή ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Αντιπρόσωποι περιγράφουν την κατάσταση ως μπερδεμένη και απογοητευτική.

Θεμελιώδεις είναι επίσης οι διαφωνίες και σε επίπεδο ηγετών, σύμφωνα με πηγές από τη Διάσκεψη.

Πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μια συμφωνία σε συμβιβασμούς από την πλευρά των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ομιλία Παπανδρέου
Την Πέμπτη στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως "η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι".

Αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε να συνεισφέρει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας".

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, τις Βαλκανικές χώρες καθώς και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου. 

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr