Ουάσινγκτον και η Μόσχα έτοιμες να συνεργαστούν για το κλίμα

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών τους για το κλίμα.

Ο Κέρι, ο οποίος είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Σεργκέι Λαβρόφ όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτίμησε ότι "οι προκλήσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες" για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

"Περάσαμε χρόνια εσείς και εγώ που διαπραγματευόμασταν για πολέμους, χημικά όπλα, πυρηνικά όπλα και μπορώ να πω χωρίς επιφύλαξη ότι πρόκειται για μια απολύτως κρίσιμη και επείγουσα πρωτοβουλία", δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα "δίνει μεγάλη προσοχή στα προβλήματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή", χαιρετίζοντας την "πολύ επίκαιρη" επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία προσβλέπει στη "στενή συνεργασία" με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάσκεψη της COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη, στη Βρετανία.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Κέρι είναι "πολύ σημαντική και θετική" για να "κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, που επιδεινώθηκαν εδώ και χρόνια με φόντο κατηγορίες για ανάμιξη στις εκλογές, κατασκοπεία και μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Μόσχα.

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέλαβε τα τελευταία χρόνια δεσμεύσεις υποδηλώνοντας ότι παίρνει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή -- καθώς αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο στη Σιβηρία και λιώνει το μόνιμο στρώμα πάγου -- που θέτει σε κίνδυνο αρκετές πόλεις της Αρκτικής.

Στην ετήσια ομιλία του τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και έδωσε εντολή για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας για την ανακύκλωση των εκπομπών άνθρακα.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν έτοιμες να δεσμευτούν σε μια συνεργασία με τη Ρωσία, σε μια συγκυρία μόνιμων εντάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ