Κλείσιμο

Βρετανία: Επεισόδια για δεύτερη ημέρα στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Από επεισόδια σημαδεύθηκε και η δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Βρετανία.

Το βράδυ της Κυριακής, μετά από μία ειρηνική διαδήλωση το απόγευμα στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ομάδα εκατοντάδων διαδηλωτών ενεπλάκη για περίπου μισή ώρα σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στη είσοδο του δρόμου του Foreign Office.

Ένας εκ των διαδηλωτών επιχείρησε να βάλει φωτιά στη βρετανική σημαία στο Κενοτάφιο, έξω από την πύλη της Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα στο Μπρίστολ, όπου έως και δέκα χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του ευεργέτη της πόλης αλλά και δουλέμπορου του 18ου αιώνα Έντουαρντ Κόλστον.

Το άγαλμα βρισκόταν σε πλατεία της πόλης από το 1895, αλλά το τελευταίο διάστημα ήταν το επίκεντρο διαδικτυακού αιτήματος για την απομάκρυνσή του. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μετέφεραν το άγαλμα μέχρι το λιμάνι της πόλης, όπου και το έριξαν στο νερό.

Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ χαρακτήρισε «εντελώς επαίσχυντη» την ενέργεια των διαδηλωτών και ζήτησε από την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα για φθορά δημόσιας περιουσίας.

Τα επεισόδια της Κυριακής ακολουθούν εκείνα του Σαββάτου, που σημειώθηκαν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος μίας ακόμα ογκώδους ειρηνικής διαδήλωσης.

Από τη σύγκρουση εκατοντάδων διαδηλωτών με την αστυνομία τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων αρκετά σοβαρά, ενώ πραγματοποιήθηκαν 29 συλλήψεις.

Μία εκ των δύο τραυματιών είναι μία έφιππη αστυνομικός, η οποία χτύπησε με ορμή σε φωτεινό σηματοδότη και στη συνέχεια έπεσε στο οδόστρωμα όταν έχασε τον έλεγχο του τρομοκρατημένου αλόγου της, το οποίο είχε χτυπηθεί από ποδήλατο που του πέταξε διαδηλωτής.

Η αστυνομικός χειρουργήθηκε καθώς έφερε κατάγματα και υπέστη κατάρρευση πνεύμονος, αλλά δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.

Με ανάρτηση στο Twitter το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι υπεύθυνοι για τα επεισόδια θα λογοδοτήσουν.

«Ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, τηρώντας τις κοινωνικές αποστάσεις, αλλά δεν έχει δικαίωμα να επιτίθεται στην αστυνομία. Αυτές οι διαδηλώσεις υπονομευθήκαν από βιαιότητα και συνιστούν προδοσία του σκοπού που υποτίθεται ότι υπηρετούν», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.