Βέλγιο: Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο επελέγη ως νέος πρωθυπουργός - Ποιός είναι

Ο φλαμανδός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντε Κρο επελέγη σήμερα από τον νέο πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό του Βελγίου για τη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής αντίπαλός του Πολ Μανιέτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επτά κόμματα κατέληξαν σήμερα τα χαράματα σε κυβερνητική συμφωνία, η οποία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από κάθε σχηματισμό. Πρόκειται για τα έξι κόμματα των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των οικολόγων (ένα γαλλόφωνο και ένα φλαμανδόφωνο από την καθεμιά πολιτική οικογένεια), στα οποία προστίθεται το CD&V, το κόμμα των φλαμανδών σοσιαλδημοκρατών.

Έπειτα από πέντε χρόνια κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αυτός ο νέος συνασπισμός σηματοδοτεί την επιστροφή των σοσιαλιστών και των οικολόγων, ενώ οι φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, του μεγαλύτερου κόμματος στη Φλάνδρα το οποίο συμμετείχε στην εξουσία στο διάστημα από το 2014 έως το 2018, περνούν στην αντιπολίτευση.

Ο 44χρονος Αλεξάντερ Ντε Κρο, υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση (στην οποία συμμετείχαν οι φιλελεύθεροι), ήταν το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού.

Η παρουσία ενός Φλαμανδού στην πρωθυπουργία του Βελγίου, για πρώτη φορά από το 2011, αντισταθμίζει κυρίως το γεγονός ότι αυτή η νέα κυβέρνηση είναι μειοψηφική στην ομάδα των φλαμανδόφωνων βουλευτών.

Η επιλογή αυτή, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, το πρωί στη διάρκεια της ορκωμοσίας ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου, επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πολ Μανιέτ, ο οποίος διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις μαζί με τον Ντε Κρο.

«Το παίξαμε κορώνα-γράμματα και έπεσε στον Αλεξάντερ, είναι μια εξαιρετική επιλογή», είπε ο Μανιέτ αστειευόμενος σε μια αποστροφή του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο θα διαδεχθεί τη γαλλόφωνη φιλελεύθερη Σοφί Βιλμές, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό του Βελγίου που είχε αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ