Κλείσιμο

Τουρκικά ΜΜΕ: Αποστασία 33 σύρων αξιωματικών και στρατιωτών

Τουλάχιστον 33 άνδρες των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων πέντε ανώτερων και ενός ανώτατου αξιωματικού, αυτομόλησαν στην Τουρκία, ακολουθώντας μία ομάδα περίπου 200 προσφύγων, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anatolia.

Στους αποστάτες περιλαμβάνονται ένας στρατηγός, δύο συνταγματάρχες και δύο ταγματάρχες. Οι βαθμοί των υπόλοιπων 28 ανδρών δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο της κατάρριψης ενός τουρκικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα την Παρασκευή, 22 Ιουνίου. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως η κατάρριψη έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση από τη συριακή πλευρά, ενώ η Δαμασκός αντιτείνει ότι δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους και πως εξάσκησε το κυριαρχικό της δικαίωμα εναντίον μίας άγνωστης απειλής.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το αεροσκάφος, ένα υπερηχητικό F-4 Phantom που μπορεί να λειτουργήσει ως μαχητικό και ως αναγνωριστικό, χτυπήθηκε πάνω από διεθνή ύδατα. Το σκάφος έχει βρεθεί, ενώ άγνωστη παραμένει η μοίρα του διμελούς πληρώματος. Σύμφωνα με την Άγκυρα, το αεροπλάνο συμμετείχε σε δοκιμές των τουρκικών ραντάρ και δεν διεξήγαγε κατασκοπευτική αποστολή.

Η Τουρκία έχει ζητήσει συνέλευση του NATO για να εξετασθεί το ζήτημα. Το αίτημα έγινε υπό το άρθρο Τέσσερα της συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση που «κατά τη γνώμη» ενός μέλους υφίσταται απειλή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας του ίδιου ή κάποιου άλλου μέλους της Συμμαχίας.

Πολύ πιο σοβαρή θα ήταν η υπαγωγή του αιτήματος στο άρθρο Πέντε, που προβλέπει ότι μία «ένοπλη επίθεση» εναντίον ενός μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμανε πιθανή στρατιωτική εμπλοκή του NATO στην εμφύλια διαμάχη που μαίνεται στη Συρία., εμπλέκοντας τη Συμμαχία στη ζώνη επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και περιοχή έντονου ενδιαφέροντος για τη Ρωσία και την Κίνα.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος