«Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία από 35 Αμερικανούς βουλευτές- Η επιστολή που έστειλαν στον Μπάιντεν

Στην επιστολή τους κάνουν ειδική αναφορά στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο σημειώνοντας ότι έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να παραβιάσουν την κυριαρχία συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ. 

«Μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία επιχειρούν να βάλουν 35 Αμερικανοί βουλευτές τόσο του ρεπουμπλικανικού όσο και του δημοκρατικού κόμματος με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζητώντας να μη δώσει αμερικανά όπλα στη χώρα που «διαπράττει εγκλήματα πολέμου». 

Στην επιστολή τους εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας «αντιΝΑΤΟϊκή».

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί βουλευτές τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος και όχι στης Συμμαχίας και κάνοντας ειδική αναφορά στο βέτο που άσκησε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», επισημαίνουν.

Στην συνέχεια υπογραμμίζουν την...προσφιλή τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ προκειμένου να αποσταθεροποιήσει «την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική», ενώ την κατηγορούν ότι στο παρελθόν έχει κάνει χρήση αμερικανικών όπλων για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου «συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Στο μικροσκόπιο των 35 Αμερικανών βουλευτών βρίσκεται και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο σημειώνοντας στην επιστολή τους ότι έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να παραβιάσουν την κυριαρχία συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. «Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», υπογραμμίζουν. 

Τέλος, στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία».

Πηγή: skai.gr