Σύμβουλος στη Μόσχα καταδικάστηκε σε 7χρόνια φυλάκιση γιατί επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Ο Αλεξέι Γκορίνοφ, βουλευτής στο περιφερειακό συμβούλιο του Κρασνοσέλσκι της Μόσχας, συνελήφθη τον Απρίλιο με την κατηγορία της διασποράς ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό

Δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε έναν δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης σε επτά χρόνια φυλάκιση επειδή επέκρινε τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως γράφει η εφημερίδα «The Guardian». Πρόκειται για την πρώτη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε βάσει των νέων νόμων, που περιορίζουν την κριτική για τον πόλεμο.

Ο Αλεξέι Γκορίνοφ, βουλευτής στο περιφερειακό συμβούλιο του Κρασνοσέλσκι της Μόσχας, συνελήφθη τον Απρίλιο με την κατηγορία της διασποράς «εν γνώσει του ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Γκορίνοφ διέπραξε το αδίκημα όταν ο ίδιος και μια συνάδελφός του βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Έλενα Κοτενοτσκίνα, τάχθηκαν κατά της πρότασης του συμβουλίου να διοργανωθεί διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά και φεστιβάλ χορού παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου ο Γκορίνοφ δήλωσε ότι «πεθαίνουν παιδιά στην Ουκρανία». 

Οι κατηγορίες κατά του Γκορίνοφ εμπίπτουν σε μια σειρά νέων νόμων που έχουν εισαχθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχούν ότι η υπόθεση του Γκορίνοφ θα είναι η πρώτη σε μια σειρά αποφάσεων κατά στελεχών και πολιτών που περιμένουν να διεξαχθεί η δική τους δίκη. 

«Πρόκειται, σαφώς, για μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα που αποσκοπεί στο να φοβίσει το κοινό και να το κάνει να σωπάσει», δήλωσε η Τάνια Λόκσινα, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η εξωφρενική ποινή έχει -προφανώς- ως στόχο να αποθαρρύνει τους Ρώσους να μιλήσουν κατά του πολέμου και να εκφράσουν οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας».

Τουλάχιστον 50 άτομα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ή «τσουχτερά» πρόστιμα για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τον στρατό, ενώ περίπου 2.000 άτομα έχουν λάβει μικρότερα πρόστιμα επειδή άσκησαν κριτική στον πόλεμο, σύμφωνα με μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολουθεί τέτοιες υποθέσεις σε εθνικό επίπεδο.

Καθ' όλη τη διάρκεια των ακροάσεων, ο Γκορίνοφ συνέχισε να αντιτίθεται σθεναρά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του την Παρασκευή, κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε: «Χρειάζεστε ακόμα αυτόν τον πόλεμο;», ενώ βρισκόταν στο γυάλινο κλουβί του κατηγορουμένου.

Ο Γκορίνοφ δήλωσε ότι είναι αθώος, ενώ επανέλαβε, επίσης, την κριτική του για τον «άθλιο» πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος είναι το τελευταίο, το πιο βρώμικο, το πιο άθλιο πράγμα, ανάξιο του ''τίτλου του ανθρώπου», ανέφερε ο Γκορίνοφ. «Νόμιζα ότι η Ρωσία εξάντλησε τα όριά της στους πολέμους τον 20ό αιώνα. Ωστόσο, το παρόν μας είναι η Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστομέλ. Σας λένε κάτι αυτά τα ονόματα; Εσείς, οι κατήγοροι, ενδιαφερθείτε και μην πείτε αργότερα ότι δεν ξέρατε τίποτα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις τρεις πόλεις έξω από το Κίεβο, όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Πηγή: skai.gr