Θέμα πολιτικού στάτους, αλλά όχι κράτους, της ανατολικής Ουκρανίας θέτει ο Πούτιν

Πολιτική απάντηση στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία δεν αποκλιμακώσει την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε για την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστεί το πολιτικό στάτους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν μέρος των δηλώσεων Πούτιν ως νύξη ακόμα και για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην ανατολική Ουκρανία, σενάριο που διέψευσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως διευκρίνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος, οι δηλώσεις του κ. Πούτιν αφορούν μονάχα συνομιλίες εντός της Ουκρανίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. ««Οι ερμηνείες που υπονοούν πως ο πρόεδρος αναφερόταν σε κρατική οντότητα στην [ανατολική Ουκρανία] είναι λανθασμένες», συμπλήρωσε.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο κ. Πεσκόφ δεν χρησιμοποίησε τον όρο «ανατολική Ουκρανία» αλλά τον όρο «Novorossia» (νέα Ρωσία), όρο της αυτοκρατορικής εποχής που περιέγραφε ευρύτερα την ανατολική Ευρώπη και χρονολογείται από την επέκταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας επί Μεγάλης Αικατερίνης.

Ο κ. Πούτιν τόνισε πως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί το πότε θα τερματιστεί η κρίση και υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσόφιλων ανταρτών, περιγράφοντάς τες ως «τη φυσική αντίδραση ανθρώπων που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους».

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία έχει, εμμέσως πλην σαφώς, τοποθετηθεί υπέρ μίας ομοσπονδιακής λύσης στην Ουκρανία, ενώ παλαιότερα η Ρωσία είχε ζητήσει μία λύση που θα αυξάνει την ανεξαρτησία των ανατολικών περιοχών από το Κίεβο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πούτιν συνέδεσε μάλιστα την πρόοδο στις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης με την πολιτική βούληση της ουκρανικής ηγεσίας, επισημαίνοντας πως το Κίεβο εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο μετά τη διάλυση της Βουλής από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Όλοι [οι υποψήφιοι] θέλουν να εμφανιστούν ως σκληροί τύποι. Σε αυτές τις συνθήκες [...] θα είναι δύσκολο να ελπίζουμε πως θα βρεθούν άνθρωποι που [...] θέλουν μία ειρηνική λύση, αντί για άτομα που θέλουν να διευθετήσουν το πρόβλημα με τη βία», σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να σκεφτεί τον ουκρανικό λαό ενόψει του χειμώνα. Η Μόσχα έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου λόγω χρεών της ουκρανικής επιχείρησης γκαζιού Naftogaz προς τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

«Νομίζω πως κανείς δεν το σκέφτεται αυτό πλέον, παρά μόνο η Ρωσία», σχολίασε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ