Σήμερα η συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν - Πρόταση Πούτιν να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος

Στην συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και οι S-400, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης. 

Σήμερα θα γίνει η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι ενώ ο Ρώσος προέδρος έχει προτείνει να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στην συνάντηση θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και οι S-400, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης. 

Στη διάρκεια της παραμονής στο Καζακστάν, όπου θα γίνει η συνάντηση με τον Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαλαρές στιγμές παίζοντας πινγκ πονγκ με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Τοκάγεφ.
 

Η ανάρτηση Μενέντεζ

Πατάει φρένο στην αισιοδοξία που δημιουργήθηκε στην Τουρκία για την πώληση F-16 ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter κάνει δήλωση -βόμβα για τα F-16 και τον Eρντογάν: «Δεν θα εγκρίνω ποτέ τα F-16, όσο ο Ερντογάν συνεχίζει την επιθετικότητα».

«H τροπολογία στον NDAA (αμυντικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτή την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία» έγραψε ο  πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Τουρκικά ΜΜΕ για F16

Στο Haberturk αναφέρθηκε ότι «η Τουρκία ενώ ήταν στο προγραμμα των F-35, τώρα δίνει μάχη για τα F-16» - «Η επιλογή των S-400 έφερε αυτό το αποτέλεσμα».

Στο δελτίο ειδήσεων του Haberturk αναφέρθηκε: «Βέβαια, εδώ υπάρχει ολόκληρη διαδικασία.Ας θυμηθούμε όμως πώς φτάσαμε ως εδώ. Ενεργοποιήθηκαν οι κυρώσεις CAATSA λόγω της αγοράς των S-400 έτσι αποκλείστηκε η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Όμως υπάρχει και ένα ποσό το οποίο είχε καταβληθεί. Όπως ξέρετε η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός. Έτσι η Τουρκία ξεκίνησε μια νέα διαδικασία για τα αεροσκάφη της.

Υπάρχουν ανάγκες για νεα μαχητικά, για τον εκσυγχρονισμό κάποιων άλλων και για την υποστήριξη των μαχητικών τα οποία είναι γερασμένα. Δηλαδή ξεκίνησε μια νέα διαδικασία αγοραπωλησίας  για την αγορά των F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους».

Επίσης στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι εντός του 2022 δεν αναμένεται να γίνει κάτι με τα F-16.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι έτοιμη και το κλίμα στο Κογκρέσο δεν είναι ευνοϊκό»

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής του δικτύου Haberturk στην Ουάσινγκτον Αλί Τσινάρ ανέφερε: «Σε περίπτωση που ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στα τέλη Νοεμβρίου και αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι έτοιμη, με τον επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο και ανάλογα το κλίμα στο Κογκρέσο, την ανακοίνωση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία μπορεί να την παρουσιάσει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και αν τα μέλη της επιτροπής δεν εκφράσουν ενστάσεις, εντός 15 ημερών αυτή η πώληση μπορεί να ολοκληρωθεί. Όμως αυτό δεν αναμένεται να γίνει εντός αυτού του έτους».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι έτοιμη. Συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Κι αν ολοκληρωθούν, δεν είναι φανερό το τι κλίμα θα επικρατεί στο Κογκρέσο. Ο πολεμος στην Ουκρανία είναι κρίσιμος, υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - Toυρκίας».

Πηγή: skai.gr