Μενέντεζ: Δε θα εγκρίνω καμία πώληση F16 στην Τουρκία αν δε σταματήσει την επιθετικότητα ο Ερντογάν

Σημείωσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ είναι μόνο ένα απο τα εργαλεία που έχει στα χέρια του προκειμένου να προωθήσει τα συφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ξεκάθαρη θέση, ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία πώληση F16 για την Τουρκία έως ότου ο Ταγιπ Ερντογαν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή, εξέφρασε μέσω τουίτερ ο αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής

Σημείωσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ είναι μόνο ένα απο τα εργαλεία που έχει στα χέρια του προκειμένου να προωθήσει τα συφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκε χθες η απόφαση της Γερουσίας να μείνουν εκτός του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν και επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Στις τροπολογιες τους οι γερουσιαστές, μεταξύ άλλων ζητούσαν να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα”.

Με αυτό τον τρόπο, ο αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διαθέτει το συγκεκριμένο δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Σημειώνεται πάντως ότι η αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη υπερψηφιστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων μετά το πέρας των μεσοπρόθεσμων εκλογών.

Πηγή: skai.gr