«Λευκός καπνός» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Επιτεύχθηκε συμβιβασμός με Άγκυρα - Βίντεο

Η Άγκυρα ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι οι απαιτήσεις της ικανοποιήθηκαν. 

"Λευκός καπνός" βγήκε τελικά στη Μαδρίτη όσον αφορά το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. 

Η Άγκυρα ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι οι απαιτήσεις της ικανοποιήθηκαν. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Σουηδίας  Αν Λίντε και Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο υπέγραψαν μνημόνιο σχετικά με τις υποψηφιότητες των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ μετά τις συνομιλίες στην ισπανική πρωτεύουσα. Το τριμερές μνημόνιο προβλέπει τις διαδικασίες ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 
 

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο Σαούλι Νιινίστο διευκρίνισε πως "η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη ‘απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους’".

Η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα στην Τουρκία, ικανοποιεί εν μέρει την Άγκυρα, και όπως προκύπτει άλλαξαν και οι σχέσεις Σουηδίας – Φινλανδίας με την Τουρκία.

"Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. "Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας, και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές. 


 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ