«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε»: Τι δηλώνει ότι κέρδισε η Άγκυρα από τη συμφωνία με Σουηδία, Φινλανδία

«Η Τουρκία εξασφάλισε ‘την πλήρη συνεργασία’ της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία, με την οποία ουσιαστικά κατοχυρώνεται η ένταξή των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε η Άγκυρα. «Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της τουρκικής προεδρίας. 

«Η Τουρκία εξασφάλισε "την πλήρη συνεργασία" της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες». Όπως αναφέρεται, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς (εμπάργκο). Θα συγκροτήσουν επίσης έναν δομημένο μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Επίσης συμφωνήθηκε η «επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» τονίζεται όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Ακόμα, σύμφωνα με την Τουρκία, συμφωνήθηκαν τα εξής:

• Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των
παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

• Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

«Χάρη στην προοπτική και την αποφασιστική στάση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το γεγονός ότι το "FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση" μαζί με το PKK/YPG/PYD έχει δηλωθεί τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή διάσταση στον αγώνα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν» δηλώνει η Άγκυρα. 
 

Πηγή: skai.gr