Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα στην Πορτογαλία - Δείτε video

Από την αρχή του έτους έχουν καεί στην Πορτογαλία 920.000 στρέμματα, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς

Ηρεμία επικρατούσε σήμερα το πρωί στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Πορτογαλία, αφού «τέθηκε υπό έλεγχο» αυτή που είχε ξεσπάσει στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει κατασβεστεί», δήλωσε ο Μιγκέλ Ολιβέιρα επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

«Είναι ακόμη ενδεχόμενο και πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις», διευκρίνισε.

Σχεδόν χίλιοι πυροσβέστες παρέμεναν σήμερα στην περιοχή.

Η πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, αν και τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, αναζωπυρώθηκε τη Δευτέρα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι πορτογαλικές αρχές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εκδήλωση τριών εστιών ταυτοχρόνως τη Δευτέρα, ξεκίνησαν έρευνα.

Η πυρκαγιά αυτή, που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στα περίχωρα της Κοβίλχα στην κεντρική Πορτογαλία, έχει καταστρέψει μοναδικά δάση αυτού του παγκόσμιου γεωπάρκου αναγνωρισμένου από την Unesco που βρίσκεται στην καρδιά του ορεινού όγκου της Σέρα ντα Εστρέλα ο οποίος υψώνεται ως τα 2.000 μέτρα.

Από την πυρκαγιά έχουν τραυματιστεί 24 άνθρωποι, εκ των οποίων 3 σοβαρά, ενώ 45 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους προληπτικά από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο πυροσβέστες που τραυματίστηκαν όταν ανατράπηκε το όχημά τους.

Η πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, η χειρότερη που έχει σημειωθεί φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχει κάψει 250.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμη προκαταρκτικά, στοιχεία.

Η Πορτογαλία ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, ενώ ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Από το Σάββατο αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας, με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA) να προβλέπει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας ως τον Σεπτέμβριο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι «πιο ζεστός και πιο ξηρός» από το κανονικό.

Τις επόμενες ημέρες «θα είμαστε αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο» πυρκαγιάς, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, ο Πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο.

Από την αρχή του έτους έχουν καεί στην Πορτογαλία 920.000 στρέμματα, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την προστασία της φύσης και των δασών.

Πηγή: skai.gr