Ο ισχυρότερος τυφώνας στην ιστορία λυσσομανά στις Μπαχάμες

Ο Ντόριαν έγινε ο ισχυρότερος τυφώνας στην καταγεγραμμένη ιστορία του βόρειου Ατλαντικού το απόγευμα της Κυριακής και πλέον πλήττει τις βορειοδυτικές Μπαχάμες, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από το κέντρο παρακολούθησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι άνεμοι που συνοδεύουν το σύστημα φτάνουν σε ταχύτητα τα 295 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στο «στόχαστρο» του Ντόριαν βρίσκονται αυτή την στιγμή τα νησιά Αμπάκο. Τις επόμενες ώρες το σύστημα θα φτάσει στο Γκραντ Μπαχάμα, όπου βρίσκεται η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της νησιωτικής κοινοπολιτείας, το Φρίπορτ.

Σε ισχύ βρίσκονται προειδοποιήσεις για δριμύτατες βροχοπτώσεις και αύξηση του επιπέδου των υδάτων κατά 5,5 έως 7 μέτρα πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικά κοντά στις ακτές υπάρχει κίνδυνος «μεγάλων και καταστροφικών κυμάτων».

Οι βροχές ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες. Τα φαινόμενα συνιστούν δυνητική απειλή για την ζωή, σημειώνει το κέντρο παρακολούθησης στο Μαϊάμι.

Ο Ντόριαν αναμένεται να προσεγγίσει τις ακτές ανατολικές ακτές των ΗΠΑ τις επόμενες 48 ώρες, όμως με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις το «μάτι» δεν θα πλήξει άμεσα τις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα.

Οι Αρχές της Φλόριντα έχει ήδη διατάξει εκκένωση ευάλωτων παράκτιων περιοχών και οικισμών με λυόμενα σπίτια, όμως σχέδια για κλείσιμο του πολυσύχναστου αεροδρομίου του Ορλάντο ακυρώθηκαν.

Η ακριβής πορεία τέτοιων συστημάτων δεν μπορεί να προβλεφτεί με απόλυτη ακρίβεια και τα δεδομένες ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Πηγή: skai.gr