Κλείσιμο

Κινδύνους για φοιτητές και ακαδημαϊκούς βλέπει στις ΗΠΑ η Κίνα

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα φοιτητές και ακαδημαϊκούς για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας τους περιορισμούς στη διάρκεια της βίζας και τις αρνήσεις χορήγησης βίζας, εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου και άλλων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί λόγω της μεταξύ τους εμπορικής διαμάχης, των κυρώσεων των ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογική εταιρία Huawei και της έντασης για τη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, και της υποστήριξης των ΗΠΑ στη διεκδικούμενη από την Κίνα Ταϊβάν.

Η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το υπουργείο Παιδείας, μετέδωσε πως πρόσφατα φοιτητές που είχαν σκοπό να σπουδάσουν στις ΗΠΑ συνάντησαν προβλήματα με περιορισμούς στη διάρκεια της βίζας τους και αύξηση των αρνήσεων χορήγησης βίζας.

«Αυτό έχει επηρεάσει τους Κινέζους φοιτητές που πάνε να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ολοκληρώνουν αισίως τις σπουδές τους», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

«Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει στους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς την ανάγκη να ενισχύσουν την εκτίμηση κινδύνου προτού [λάβουν την απόφαση να] σπουδάσουν στο εξωτερικό, να αυξήσουν την επαγρύπνηση αποτροπής και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες».

Το υπουργείο αρνήθηκε να προβεί σε άμεσο σχόλιο.

Το διακύβευμα είναι περίπου 14 δισεκ. δολάρια οικονομικής δραστηριότητας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δίδακτρα και άλλα τέλη που δημιουργούνται ετησίως από 360.000 Κινέζους πολίτες οι οποίοι σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χου Σιτζίν, αρθρογράφος της κινεζικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Global Times, συνέδεσε την προειδοποίηση με τις πρόσφατες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν φοιτητές και την εμπορική διαμάχη.

«Αυτή η προειδοποίηση είναι μια απάντηση σε μια πρόσφατη σειρά μέτρων διάκρισης που έλαβαν οι ΗΠΑ σε βάρος Κινέζων φοιτητών και μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια απάντηση στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ», έγραψε ο Χου στον λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά.

Πέρυσι, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον εξέδωσε σύσταση ασφαλείας για τους Κινέζους που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιώντας τους τουρίστες να είναι έχουν κατά νου θέματα όπως τα ακριβά ιατρικά έξοδα, η απειλή για δημόσιους πυροβολισμούς και ληστείες, και έρευνες και κατασχέσεις από τελωνειακούς υπαλλήλους.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο εισήγαγαν τον περασμένο μήνα νομοθεσία που έχει σκοπό να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε εργάζεται ή χρηματοδοτείται από τον κινεζικό στρατό να λάβει βίζα για σπουδές ή έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταρτίσει έναν κατάλογο επιστημονικών και μηχανολογικών ιδρυμάτων που συνδέονται με τον Λαϊκό Στρατό της Κίνας, και να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε εργάζεται ή χρηματοδοτείται από αυτά τα ιδρύματα να παίρνει βίζα.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας ή ακόμη και κατασκοπείας από Κινέζους υπηκόους και άλλα ιδρύματα.

Πολλοί αξιωματούχοι και πανεπιστημιακοί των ΗΠΑ προειδοποιούν ωστόσο να μην υπάρξει υπερβολική αντίδραση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος Κινέζων ακαδημαϊκών και φοιτητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, αν και έχουν επίγνωση για τους κινδύνους ασφαλείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ