Κλείσιμο

ΗΠΑ: Το σχέδιό μας δεν θα συνάδει με την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία

Η επίτευξη ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας βάσει της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας δεν είναι εφικτή κι απαιτείται αντ' αυτής νέα προσέγγιση, με κατεύθυνση ανάμεσα στην αραβική πρωτοβουλία και την ισραηλινή θέση, υποστήριξε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Νομίζω όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εάν κλειστεί ποτέ συμφωνία, δεν θα βασίζεται στο περίγραμμα της αραβικής πρωτοβουλίας ειρήνης. Θα βρίσκεται κάπου μεταξύ της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και της ισραηλινής θέσης», είπε ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα Τρίτη.

Η αραβική πρωτοβουλία ειρήνης, στην οποία πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία, προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη τους. Το Ισραήλ απορρίπτει και τα δύο σημεία.

Η τοποθέτηση του Κούσνερ έγινε την προηγουμένη της έναρξης, στο Μπαχρέιν, μιας διεθνούς συνόδου — χωρίς τους Παλαιστίνιους, ούτε τους Ισραηλινούς — στην οποία θα παρουσιαστεί η οικονομική πτυχή του εδώ και καιρό αναμενόμενου ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων. Η Ουάσινγκτον προτείνει ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρωτοβουλία επικρίνεται με σφοδρότητα από πολλούς Άραβες και όχι μόνο.

Στο «εργαστήρι» στη Μανάμα υπό τον τίτλο «Από την ειρήνη στην ευημερία» θα είναι παρόντες υπουργοί Οικονομικών χωρών του Κόλπου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μεταξύ άλλων.

Η παντελής απουσία πολιτικής διάστασης, που η Ουάσινγκτον υπόσχεται ότι θα αποκαλυφθεί αργότερα, είναι ένας από τους λόγους της απόρριψης της πρωτοβουλίας όχι μόνο από την παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία, αλλά και αξιωματούχους αραβικών χωρών με τις οποίες το Ισραήλ επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις του.

Μολονότι ο Κούσνερ έχει ξεκαθαρίσει ότι στη Μανάμα του Μπαχρέιν, όπου αρχίζει η σύνοδος σήμερα, θα παρουσιαστεί αποκλειστικά και μόνο η οικονομική διάσταση αυτής που ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα», οι δηλώσεις του άφησαν να διαφανεί ποια θα είναι η κατεύθυνση της πολιτικής πτυχής του σχεδίου.

Ένα από τα στοιχεία που θα περιμένουν να δουν αρκετοί αναλυτές είναι εάν η Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Κόλπου θα δείξουν ενδιαφέρον και θα ανακοινώσουν πως σκοπεύουν να κάνουν δωρεές στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου, που απορρίπτεται a priori από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θεωρεί πως δεν έχει «κανένα νόημα».

Τα κράτη του Κόλπου σκοπεύουν εξάλλου με την ευκαιρία να αναδείξουν την σύμπνοια και την ευθυγράμμιση ανάμεσα στα ίδια και τις ΗΠΑ έναντι του Ιράν, δήλωσε ανώτερος άραβας διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ