Η Γερμανία ζητά συγγνώμη από την Πολωνία για τον Β’ Παγκόσμιο

Την συγχώρεση της Γερμανίας από την Πολωνία για το έγκλημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από 80 χρόνια.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε πως ο πόλεμος ήταν «γερμανικό έγκλημα» που κόστισε την ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια αθώους, ενώ καταδίκασε την «επιθυμία για εξόντωση» που έθρεψε τις ενέργειες του Τρίτου Ράιχ.

«Μαζί με την καγκελάριο [Μέρκελ] θέλω να πω στους Πολωνούς σήμερα πως δεν θα ξεχάσουμε», συνέχισε ο κ. Στάινμαϊερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Δεν θα ξεχάσουμε τα τραύματα που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Πολωνία, δεν θα ξεχάσουμε το μαρτύριο πολωνικών οικογενειών και δεν θα ξεχάσουμε το θάρρος της αντίστασής τους».

Οι σημερινές εκδηλώσεις άρχισαν στην συνοριακή πόλη όπου έγιναν οι πρώτοι βομβαρδισμοί της Λουφτβάφε το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 και συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, με την συμμετοχή αρχηγών και ανώτερων αξιωματούχων από περίπου 30 χώρες.

Στην δική του ομιλία ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χαρακτήρισε την εισβολή των Ναζί «πράξη βαρβαρότητας», ενώ στάθηκε και στην σφαγή πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν από την Σοβιετική Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι  αξιοποίησε την δική του εμφάνιση στις εκδηλώσεις ώστε να επαναφέρει το αίτημα της συντηρητικής κυβέρνησης στην Βαρσοβία για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από το Βερολίνο.

Στο παρελθόν η πολωνική κυβέρνηση έχει αποτιμήσει το ύψος της οφειλής σε τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία έχει αναλάβει μεν την ηθική ευθύνη όμως αντιτείνει πως όλες οι εκκρεμότητες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διευθετηθεί.
Πηγή: skai.gr