Γερμανία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις:Να αναγνωριστεί το θάρρος του Ζάεφ

Με αφορμή τη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο τη Δευτέρα του Πάσχα η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung εξετάζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές των συμμετεχουσών χωρών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πλην μίας, καμία χώρα δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. «[…] H Βόρεια Μακεδονία έχει μια κυβέρνηση προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις που προχώρησε σε θαρραλέους συμβιβασμούς για το όνειρο της Ευρώπης και η οποία άλλαξε μάλιστα την ονομασία της για να διευθετήσει μια παλιά διαμάχη με τη χώρα μέλος της ΕΕ Ελλάδα. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν η κατάλληλη αναγνώριση αυτού του θάρρους. Η πορεία θα δείξει πού θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Ούτως ή άλλως θα είναι μακρές».

Το δημοσίευμα εστιάζει περισσότερο στην περίπτωση της Σερβίας, εκτιμώντας ότι δεν είναι κατάλληλη υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά ούτε και για περαιτέρω προσέγγιση με την ΕΕ. Και αυτό κυρίως λόγω της αδιαφορίας ή και απορριπτικής στάσης των ίδιων των Σέρβων έναντι της Ένωσης, την οποία ο σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς αποδίδει στο γεγονός ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών αναγνώρισαν προς 10ετίας το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος. Το αρνητικό αυτό κλίμα έναντι της ΕΕ τροφοδοτούν όμως συνεχώς τα φίλα προσκείμενα στον Βούτσιτς μέσα ενημέρωσης που δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτίθενται «καθημερινά και συστηματικά» εναντίον της Ευρώπης, επισημαίνει η FAS.

«[…] Γιατί να δώσει η ΕΕ πολιτική συμμετοχή σε μια χώρα όπου οι επιθέσεις εναντίον της ίδιας της Ένωσης θεωρούνται αναγκαίο εργαλείο για τη διασφάλιση της εξουσίας; Όποιος θέλει τη Σερβία στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζει ότι θα έφερνε στην Ένωση άλλη μια Ουγγαρία. Μια χώρα όπου κερδίζονται πλέον εκλογές με επιθέσεις εναντίον της ΕΕ. Ένα τέτοιο μέλος θα αποδυνάμωνε την ΕΕ. Γι΄ αυτό και ισχύει: αυτή η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη, αλλά όχι στην ΕΕ. Τουλάχιστον όχι σήμερα και όχι αύριο».

Πηγή: Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης