Διευρύνονται οι διαστάσεις του σκανδάλου υποκλοπών στη Μεγάλη Βρετανία

Ο χορός των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε στο κλείσιμο της εφημερίδας News of the World καλά κρατεί.

Σε μια άλλη διάσταση της υπόθεσης που εμπλέκει και άλλες εφημερίδες του ομίλου News International του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο Γκάρντιαν και το BBC αποκάλυψαν ότι δημοσιογράφοι των Κυριακάτικων Τάιμς και πιθανώς της Σαν επιχειρούσαν επί χρόνια -προσποιούμενοι τον Γκόρντον Μπράουν ή άτομα του περιβάλλοντος του τέως πρωθυπουργού- να υποκλέψουν απόρρητες προσωπικές πληροφορίες.

Συνεργάτης ή συνεργάτες των Κυριακάτικων Τάιμς φέρονται να επικοινωνούσαν με μια τράπεζα και ένα δικηγορικό γραφείο επιχειρώντας να αποσπάσουν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση και τις νομικές υποθέσεις του κ. Μπράουν. Επίσης φόβοι διατυπώνονται για την παράνομη υποκλοπή στοιχείων από υπολογιστή λογιστικού γραφείου, καθώς και από ένα νοσοκομείο αναφορικά με την κατάσταση της υγείας μελών της οικογένειάς του. Επίσης, ο τηλεφωνητής του κινητού του θεωρείται ότι είχε επιχειρηθεί να παγιδευτεί.

Συνέχεια δόθηκε και στις αποκαλύψεις για τις παράνομες δραστηριότητες της News of the World. Όπως καταγγέλλει το BBC επικαλούμενο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας επιχείρησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον έναν αξιωματούχο της βασιλικής φρουράς εν γνώσει του τότε διευθυντή σύνταξης Άντι Κόουλσον με αντάλλαγμα τηλέφωνα και διευθύνσεις μελών της βασιλικής οικογένειας και φίλων τους. Μεταξύ των παγιδευμένων κινητών τηλεφώνων θεωρείται πιθανό ότι ήταν και αυτά του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα.

Παράλληλα, μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού να ζητήσει συστάσεις από το αντίστοιχο ΕΣΡ και το Γραφείο Θεμιτού Εμπορίου για το κατά πόσο τίθεται ζήτημα δεοντολογίας που μπορεί να εμποδίσει τη συμφωνία εξαγοράς της τηλεοπτικής εταιρείας BSkyB από τον όμιλο News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο όμιλος του Αυστραλού μεγιστάνα ζήτησε την παραπομπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το αίτημα αυτό, που έγινε άμεσα δεκτό σύμφωνα με το νόμο, συνιστά αλλαγή στάσης του ομίλου Μέρντοχ σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία ετοιμαζόταν ψηφοφορία για την αναβολή λήψης απόφασης για τη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν αναμένεται πριν την πάροδο έξι μηνών.

Η πίεση επί του κ. Μέρντοχ εντάθηκε καθώς ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τον κάλεσε να πράξει το σωστό και να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς του BSkyB.

Ο κ. Κλεγκ είχε προηγουμένως συναντηθεί με την οικογένεια της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ το τηλέφωνο της οποίας είχε παγιδευτεί από τη News of the World λίγο μετά την εξαφάνισή της το 2002 και λίγο πριν βρεθεί νεκρή έξι μήνες μετά. Η υπόθεση αυτή ήταν που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την αυτοκρατορία Μέρντοχ. Η οικογένεια της 13χρονης ζήτησε την απομάκρυνση της τότε διευθύντριας σύνταξης της εφημερίδας και νυν διευθύνουσας συμβούλου του ομίλου News International Ρεμπέκα Μπρουκς.

Η κα. Μπρουκς αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στο σκάνδαλο και έτυχε ξανά της στήριξης του Ρούπερτ Μέρντοχ που τη συνάντηση άμα τη αφίξει του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα. Μπρουκς ίσως κληθεί να καταθέσει στην αστυνομία, αλλά ως μάρτυρας και όχι ως ύποπτη.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποχρεώθηκε για μία ακόμα ημέρα να υπερασπιστεί την πρόσληψη του Άντι Κόουλσον ως συμβούλου επικοινωνίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι βασίστηκε στις διαβεβαιώσεις του ότι δεν είχε ανάμιξη στο σκάνδαλο. «Αν αποδειχθεί ότι μου είπε ψέματα ασφαλώς και θα θυμώσω πολύ», σχολίασε ο κ. Κάμερον που δέχεται την ανηλεή πίεση της αντιπολίτευσης να παραδεχθεί ότι διέπραξε ένα σοβαρό σφάλμα που μαρτυρά λανθασμένη κρίση και συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση προσωπικού φίλου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο