Το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Βικτόρια στην Αυστραλία απέρριψε σήμερα την έφεση του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ, τρίτου τη τάξει στο Βατικανό μέχρι πρότινος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων αγοριών, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια.

«Θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του των έξι ετών φυλάκισης», ανακοίνωσε η δικαστής Αν Φέργκιουσον απορρίπτοντας τις δεκατρείς ενστάσεις που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του 78χρονου Πελ.

Ο Πελ είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της καθολικής εκκλησίας παγκοσμίως που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε έξι χρόνια φυλάκιση για την κακοποίηση δύο αγοριών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Βάσει των όρων της καταδίκης του ο καρδινάλιος μπορεί να υποβάλει αίτημα για να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Οκτώβριο του 2022, όταν θα είναι 81 ετών.

Μεγάλο πλήθος θυμάτων, ακτιβιστών, δικηγόρων και δημοσιογράφων είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο της Μελβούρνης αναμένοντας την απόφαση.

Μια ανακοίνωση του Βατικανού εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Βικτόριας, στη Μελβούρνη. Η απόφαση σημαίνει ότι ο 78χρονος Πελ θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια.

"Καθώς εξελίσσεται η διαδικασία, η Αγία Έδρα επισημαίνει ότι ο καρδινάλιος υποστήριζε ότι είναι αθώος από την αρχή της νομικής διαδικασίας και ότι είναι δικαίωμά του να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας. Αυτή τη στιγμή, μαζί με την Εκκλησία της Αυστραλίας, η Αγία Έδρα επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται κοντά στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να διώξει, μέσω των αρμόδιων εκκλησιαστικών οργάνων, τα μέλη εκείνα του κλήρου που διαπράττουν τέτοια κακοποίηση", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ