Νέο γαλλικό σφυροκόπημα στη Ράκα

Νέα αεροπορική επιδρομή εναντίον της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, την πόλη Ράκα, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας η γαλλική Αεροπορία, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον 129 ανθρώπων.

Δέκα γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage 2000 έριξαν 16 βόμβες και κατέστρεψαν ένα διοικητικό κέντρο και ένα χώρο εκπαίδευσης των ισλαμιστών, στόχοι που είχαν ταυτοποιηθεί σε προηγούμενες αναγνωριστικές αποστολές των γαλλικών δυνάμεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση των Γάλλων με στόχο τη Ράκα σε διάστημα δυο ημερών, μετά το σφυροκόπημα της πόλης το βράδυ της Κυριακής, όταν 12 γαλλικά αεροσκάφη έπηξαν ένα διοικητικό κέντρο των τζιχαντιστών, μία αποθήκη πυρομαχικών και ένα κέντρο εκπαίδευσης μαχητών.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας ενώπιον κοινής συνεδρίασης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΙΚ, τονίζοντας πως στόχος είναι καταστροφή της οργάνωσης με αμείλικτα χτυπήματα.

Παράλληλα, ζήτησε την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να δοθούν στο κράτος διευρυμένες δυνατότητες για λόγους ασφαλείας και προανήγγειλε συναντήσεις με τον αμερικανό και τον ρώσο ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσα στις επόμενες μέρες, με στόχο τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας εναντίον του τζιχαντισμού.

Ο κ. Ολάντ ζήτησε ακόμα την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για έως τρεις μήνες και προανήγγειλε περισσότερες από 10.000 προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας.
Πηγή: skai.gr