Ενδεχόμενο δύο δραστών στην επίθεση στο Βόλγκογκραντ – στους 16 οι νεκροί

Ενδεχόμενο ύπαρξης δύο βομβιστών αυτοκτονίας εγείρουν στοιχεία που έχουν εντοπίσει οι ρωσικές Αρχές στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία, όπου το πρωί της Κυριακής μία γυναίκα δράστης πυροδότησε τα περίπου 10 κιλά εκρηκτικής ύλης με τα οποία ήταν ζωσμένη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 45. Οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο κορίτσι.



Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Interfax, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περόνη χειροβομβίδας όπου ήταν «περασμένο» ένα ανδρικό δάχτυλο, στοιχείο που, εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδεικνύει την ύπαρξη και δεύτερου δράστη.

Η γυναίκα, που φαίνεται πως έχει ταυτοποιηθεί, πυροδότησε το φονικό της φορτίο κοντά στην είσοδο του σταθμού, λίγο πριν το σημείο όπου βρίσκονταν οι ανιχνευτές μετάλλων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσε η ρωσική Αστυνομία, η δράστης πανικοβλήθηκε όταν είδε τους φρουρούς στο σημείο ελέγχου, και βιάστηκε να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε.

Όπως σημειώνει μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΣ, εάν η δράστης είχε φθάσεις στις αποβάθρες, η αιματοχυσία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών ενόψει εορτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-Tass, η δράστης είναι η Οκσάνα Ασλάνοβα, μία νεαρή γυναίκα από την ταραχώδη επαρχία του Νταγκεστάν, στο βόρειο Καύκασο, «μαύρη χήρα» δύο ισλαμιστών μαχητών που έχουν σκοτωθεί σε μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.

View image on Twitter
 Η Οκσάνα Ασλάνοβα

Την εν λόγω πληροφορία μετέδωσε ο ιστότοπος lifenews.ru, ο οποίος δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία που ισχυρίζεται ότι απεικονίζει το κομμένο κεφάλι της δράστη.


Πηγή: Associated Press

Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά την επίθεση στο Βόλγκογκραντ έλαβαν χώρα δύο εκρήξεις στο Ντερμπέντ του Νταγκεστάν, με τις πληροφορίες για τραυματίες να παραμένουν συγκεχυμένες.


Η στιγμή της έκρηξης

Η επίθεση της Κυριακής έρχεται έξι εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι, που βρίσκεται μόλις 690 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλγκογκραντ.

Εντολές να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η έννομη τάξη στο Βόλγκογκραντ έδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, διατάχθηκε η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας σε όλους τους συγκοινωνιακούς κόμβους της Ρωσίας, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.

A police officer guards a main entrance to the Volgograd railway station hit by an explosion, in Volgograd, Russia, Sunday, Dec. 29, 2013. More then a dozen people were killed and scores were wounded Sunday by a female suicide bomber at a railway station in southern Russia, officials said, heightening concern about terrorism ahead of February's Olympics in the Black Sea resort of Sochi. (AP Photo)

Υπενθυμίζεται πως το Βόλγκογκραντ βίωσε τρομοκρατική επίθεση μόλις τον Οκτώβριο, όταν γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το φονικό του φορτίο μέσα σε λεωφορείο, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 30.

Τρεις ημέρες πένθους κηρύχθηκαν στην πόλη, το πρώην Στάλινγκραντ, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βόλγα.




Volgograd suicide bomber attack

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ