Κλείσιμο

Γκιουλ: Η Άγκυρα θα καταδικάσει τους Ελληνοκύπριους σε ανέχεια

Φραστική επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε κατά της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, μιλώντας στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε την Κύπρο «μισή και ατελή χώρα» που θα αναλάβει την προεδρία μίας «μισερής Ένωσης» τον Ιούλιο του 2012. Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έγινε κατά παράβαση των ευρωπαϊκών αρχών και πρόσθεσε ότι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων επί των ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας πλήττει τη φήμη των Βρυξελλών.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία, ο Αμπντουλά Γκιουλ απάντησε ότι «η Άγκυρα θα καταδικάσει τους Ελληνοκύπριους σε ανέχεια», και ότι δε θα συμμετέχει σε συνόδους υπό την κυπριακή προεδρία.

Παρόλα αυτά, σχολίασε, δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με την Κομισιόν, και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει στρατηγική επιλογή.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κάμερον και στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Γκιουλ είχε εμφανιστεί πιο κόσμιος. Ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν πολιτική βούληση ώστε να καμφθεί η «αδιαλλαξία» της κυπριακής κυβέρνησης και να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα πριν τον Ιούλιο του 2012, ειδάλλως προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να μείνει άλυτο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο