Αναβάλλεται η παράδοση αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία, λόγω Κύπρου

Αναβάλλεται η παράδοση αμερικανικών φρεγατών στην Τουρκία, λόγω Κύπρου
Την αναβολή παράδοσης δυο μεταχειρισμένων φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας αποφάσισε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με πυρήνα τις σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου και Τουρκίας-Ισραήλ.

Με βάση το «Νόμο περί Μεταβίβασης Πλοίων» του 2012, η γείτονα χώρα θα λάμβανε από τις ΗΠΑ τις πυραυλοφόρες φρεγάτες USS Halyburton και USS Thach, που τίθενται εκτός υπηρεσίας από το αμερικανικό Ναυτικό.

Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων δέχτηκε τελικά να επικυρώσει το Νόμο μόνο μετά την αφαίρεση της Τουρκίας από τις παραλήπτριες χώρες. Αντίθετα, εγκρίθηκαν χωρίς πρόβλημα οι μεταβιβάσεις συνολικά έξι φρεγατών σε Μεξικό, Ταϊλάνδη και Ταϊβάν.

«Πιστεύω πως θα πρέπει να αναστείλουμε την αποστολή ισχυρών πολεμικών πλοίων στην Τουρκία και να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση στην Άγκυρα να λάβει μια λιγότερο εχθρική προσέγγιση έναντι των γειτόνων της», δήλωσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ.

Στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και έναντι των ενεργειακών συνεργασιών της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ στάθηκε ο επίσης Δημοκρατικός Μπραντ Σέρμαν.

«Η Τουρκία έχει προσφάτως απειλήσει νόμιμες Κυπριακές και Ισραηλινές προσπάθειες για συνεργασία στην αναζήτηση ενεργειακών πόρων. Η Άγκυρα έχει ενισχύσει την τουρκική ναυτική παρουσία γύρω από τα [θαλάσσια] οικόπεδα φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και έχει χαρακτηρίσει άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης των περιοχών έρευνας που έχουν συνάψει οι δυο χώρες», δήλωσε ο κ. Σέρμαν.
Πηγή: skai.gr