Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων- Δείτε φωτό και βίντεο

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν κηρύξει τη σημερινή ημέρα εθνική γιορτή για το τέλος του πολέμου. Πράσινες, μπλε και κόκκινες φωτεινές γιρλάντες στολίζουν τις λεωφόρους της Καμπούλ ήδη από χθες Τρίτη το βράδυ, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανέναν επίσημο εορτασμό.

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν σήμερα την πρώτη επέτειο από την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου και την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν κηρύξει τη σημερινή ημέρα εθνική γιορτή για το τέλος του πολέμου. Πράσινες, μπλε και κόκκινες φωτεινές γιρλάντες στολίζουν τις λεωφόρους της Καμπούλ ήδη από χθες Τρίτη το βράδυ, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανέναν επίσημο εορτασμό.

Στις 30 Αυγούστου 2021, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυκτα, ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, 24 ώρες πριν τη διορία που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν εορτασμοί

«Είμαστε χαρούμενοι που ο Αλλάχ έδιωξε τους άπιστους από τη χώρα μας και που εγκαθιδρύθηκε το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. οι Ταλιμπάν)», δήλωσε ο Ζαλμάι, ένας φαρμακοποιός από την Καμπούλ. «Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αυτοί οι άπιστοι δεν μπορούν να ενωθούν ενάντια στους μουσουλμάνους», εκτίμησε.

Η αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων πριν ένα χρόνο τερμάτισε την πιο μακρά στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.

Αφγανιστάν εορτασμοί

«Το βάρος του πολέμου στο Αφγανιστάν ξεπέρασε τα αμερικανικά σύνορα», επεσήμανε ο αμερικανικός στρατός σε χθεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία προσέθετε ότι περισσότεροι από 3.500 στρατιώτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επίσης σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Αμέτρητοι Αφγανοί «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και αυτή των οικογενειών τους για να υπηρετήσουν στο πλευρό μας», σημείωσε ο αμερικανικός στρατός. Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου.

«Μόνο οι Αφγανοί μπορούν να περηφανεύονται ότι νίκησαν τρεις αυτοκρατορίες στη διάρκεια ενός αιώνα», «Η προστασία της ελευθερίας είναι υποχρεωτική»: έγραφαν τα πανό που είχαν υψωθεί στην Καμπούλ ήδη από χθες μαζί με τη σημαία των Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν εορτασμοί

Δύο εβδομάδες πριν την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την εξουσία στη χώρα έπειτα από μια επίθεση- αστραπή.

Η κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα προκάλεσε χάος τις πρώτες ημέρες, με πλήθος ανθρώπων να έχουν σπεύσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα.

Οι εικόνες των Αφγανών που έτρεχαν στο αεροδρόμιο, γραπωνόντουσαν από τα αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στον διάδρομο ή που προσπαθούσαν να πιαστούν από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού προτού αυτό απογειωθεί έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Αφγανιστάν εορτασμοί

Μέλλον «σε κίνδυνο»

Έκτοτε τα 38 εκατομμύρια Αφγανοί είναι αντιμέτωποι με μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αναστολή της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα, η οποία στήριζε την αφγανική οικονομία επί δεκαετίες.

Οι δυσκολίες των Αφγανών, και κυρίως των γυναικών, αυξήθηκαν. Πολύ γρήγορα, και παρά τις αρχικές του υποσχέσεις, το νέο καθεστώς επανέφερε την πολύ αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που είχε χαρακτηρίσει και την πρώτη του περίοδο στην εξουσία (1996-2001), περιορίζοντας σημαντικά τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν, οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τον δημόσιο τομέα και πολλές δουλειές, ενώ έλαβαν εντολή να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονταν έξω από το σπίτι τους.

«Δούλευα και τώρα κάθομαι στο σπίτι χωρίς δουλειά. Το μέλλον μας κινδυνεύει λόγω της απουσίας εκπαίδευσης και δουλειάς», κατήγγειλε η Ορανούς Ομερζάι, μία κάτοικος της Κανταχάρ, του ιστορικού προπυργίου των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, η γενική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί.

«Οι Αφγανοί δεν πεθαίνουν πια από τον πόλεμο, οι ξένες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί και η ασφάλεια έχει βελτιωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν μία εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ