Κλείσιμο

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακάλεσαν την απαγόρευση στον Ερυθρό Σταυρό

Οι Ταλιμπάν ανακάλεσαν σήμερα την απαγόρευση που είχαν επιβάλει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στο Αφγανιστάν και έδωσαν εγγυήσεις ασφαλείας στο προσωπικό της που εκτελεί ανθρωπιστικό έργο σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν επέβαλαν απαγόρευση στη ΔΕΕΣ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Απρίλιο λέγοντας πως οι εν λόγω οργανισμοί διεξάγουν «ύποπτες» δραστηριότητες στη διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού και δεν περιορίζονται στις δηλωμένες αποστολές τους.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο αποκαθιστά τις προηγούμενες εγγυήσεις ασφαλείας για τη ΔΕΕΣ στο Αφγανιστάν και δίνει οδηγίες σε όλους τους μουτζαχεντίν να διευκολύνουν τις δραστηριότητες της ΔΕΕΣ και να προσέχουν την ασφάλεια των εργαζομένων και του εξοπλισμού αυτής της επιτροπής», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Οι Ταλιμπάν αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν. Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπός τους δεν κάνει λόγο για τον ΠΟΥ.

Αξιωματούχοι της ΔΕΕΣ και του ΠΟΥ στην Καμπούλ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Ο ΠΟΥ διεξάγει εκστρατεία εμβολιασμού στο Αφγανιστάν, μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου όπου η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική. Η ΔΕΕΣ παρέχει ιατρική υποστήριξη εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

Οι οργανώσεις αρωγής που επιχειρούν στο Αφγανιστάν υπογραμμίζουν πως δεν παίρνουν το μέρος κάποιας από τις παρατάξεις.

Η ΔΕΕΣ ιδιαίτερα είναι γνωστή για την αυστηρή ουδετερότητα που τηρεί σε συγκρούσεις.

Επιχειρεί στις ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν περιοχές με εγγύηση ασφαλείας και βοηθάει στον επαναπατρισμό των σορών αμφοτέρων των πλευρών έπειτα από μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τον αφγανικό στρατό.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή διεκδικούν περισσότερες από τις μισές από τις 410 περιφέρειες του Αφγανιστάν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ