Βουλή: "Ναι" στη σύσταση εξεταστικής για το έλλειμμα το 2009

Δεκτή κατα πλειοψηφία εγινε, λίγο μετα τα μεσανυχτα, από τη Βουλή η πρόταση των 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη συσταση εξεταστικής επιτροπής  που θα διευρευνήσει τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009.

Κατα την ονομαστικη ψηφοφορία 168 βουλευτές ταχθηκαν "υπερ" της πρότασης, 76 ''κατά", ενώ 12 δήλωσαν "παρών". Συνολικά ψηφισαν 256 βουλευτες. Την  πρόταση υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ, ενώ "παρών" δηλωσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, πρότεινε - και έγινε δεκτό - η Επιτροπή να αποτελείται από 19 μέλη και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 23 Μαρτίου.

Νωρίτερα, κατα τη συζητηση, που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών ενημερωσε ότι σημερα, Πέμπτη, θα καταθεσει τροπολογία με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat, διασφαλίζοντας πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας.

Απαντώντας, μάλιστα,  στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος πρότεινε  η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδιανόητη και τραγική απειλή».

Εν τω μεταξυ, οξεία αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και βουλευτών της ΝΔ, όταν ο πρώτος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Αντωνη Σαμαρά, ότι έκαναν στροφή πάνω στο θέμα.

Πράξη ευθύνης της Βουλής χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: skai.gr